Зеленський відповів на петицію про перейменування рф на «московію»

09:17, 11 березня 2023
Президент звернувся до прем'єр-міністра з проханням комплексно опрацювати ініціативу, у тому числі із залученням наукових установ.
Зеленський відповів на петицію про перейменування рф на «московію»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Електронна петиція на сайті глави держави  з пропозицією офіційно перейменувати назву "росія" на "московію" набрала потрібну кількість голосів, тож Володимир Зеленський відреагував на ініціативу.

У відповіді зауважується, що правові основи відносин щодо назви географічних об'єктів, до яких належать і держави, регулюються Законом України №2604-IV від 2005 року "Про географічні назви".

Крім того, ця пропозиція має і міжнародно-правові аспекти.

У цьому контексті Зеленський нагадав, що статистичним відділом Департаменту з економічних та соціальних питань Секретаріату ООН було розроблено та опубліковано перелік країн та регіонів, який містить назви відповідних країн та регіонів в алфавітному порядку, їх тризначні цифрові коди (використовуються для статистичних цілей Статистичним ООН Секретаріату ООН), та їх тризначні алфавітні коди (визначені Міжнародною Організацією зі Стандартизації, ISO).

"Таким чином, порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки", - йдеться у відповіді.

Президент звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати ініціативу, у тому числі із залученням наукових установ. Пізніше - сповістити про результати "мене та автора петиції".

Авторка петиції запропонувала офіційно перейменувати назву "росія" на "московія", а також замінити термін "російська" на "московський", "російська федерація" на "московська федерація".

На її думку, повернення історичної назви "московія" стане "потужним інформаційним ходом на міжнародному рівні", а також призведе до розвіювання кремлівських міфів з приводу історичного минулого народу рф і стане "важливим кроком в інформаційній війні, який допоможе Україні перемогти".

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду