Раді рекомендують передати Пенсійному фонду функції із призначення допомог сім’ям з дітьми

22:40, 12 червня 2023
Законопроект №9318 передбачає, що призначення тимчасової державної допомоги, державної допомоги сім’ям з дітьми, допомоги при народженні дитини, а також соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюється органами Пенсійного фонду України.
Раді рекомендують передати Пенсійному фонду функції із призначення допомог сім’ям з дітьми
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт №9318 щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики.

Законопроектом, зокрема, передбачено, що призначення тимчасової державної допомоги, державної допомоги сім’ям з дітьми, допомоги при народженні дитини, а також соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюється органами Пенсійного фонду України.

У пояснювальній записці йдеться, що прийняття законопроекту сприятиме прискоренню призначення та виплати соціальних допомог, що є дуже важливим в умовах військової агресії рф проти України, коли частина сімей вимушено змінила своє місце проживання.

Крім того, через активні бойові дії та окупацію частини України управління соціального захисту населення відповідних територій не можуть нараховувати соціальні виплати.

Пенсійний фонд України має найбільш розвинуту мережу територіальних органів управління в системі соціального захисту населення та працює за
екстериторіальним принципом призначення, нарахування пенсій, субсидій, страхових виплат.

Цей принцип означає, що незалежно від того, де перебуває людина, особливо в умовах воєнного стану, вона може реалізувати своє право на соціальні виплатити. Цифровізація процесів призначення, нарахування виплат у Пенсійному фонді значно скорочують час від подання документів до отримання пенсій, страхових допомог, виплат, тощо.

Тому законопроєктом пропонується передати Пенсійному фонду функції з призначення:

– допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;

– допомоги при народженні дитини; 

– допомоги при усиновленні дитини;

– допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

– допомоги на дітей одиноким матерям;

– соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя;

– оплати послуги патронату над дитиною;

– державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, зокрема з інвалідністю;

– грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та
прийомних сім’ях;

– сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатних вихователів, батьків-вихователів і прийомних батьків.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області