Погрожував розстрілом військовополоненим за українську мову: повідомлено про підозру командиру підрозділу росгвардії

23:18, 12 червня 2023
Керівник російського військового підрозділу змушував військовополонених спілкуватися російською мовою, а у разі непокори погрожував розстріляти.
Погрожував розстрілом військовополоненим за українську мову: повідомлено про підозру командиру підрозділу росгвардії
Фото: gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Командир підрозділу росгвардії підозрюється у жорстокому поводженні з військовополоненими. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, начальник групи з роботи з особовим складом однієї з військових частин, знущався над українськими військовополоненими.

Так, навесні 2022 року в одному з населених пунктів тимчасово окупованої Запорізької області підозрюваний, виконуючи обов’язки одного з керівників військового підрозділу, імітував розстріл полоненого військовослужбовця Збройних Сил України через спілкування українською мовою.

Унаслідок цього український військовий отримав дотичне вогнепальне кульове поранення ноги.

При цьому підозрюваний діяв умисно та достовірно знав, що він є учасником збройного конфлікту та діє в умовах агресії рф проти України. А його дії суперечать положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, зазначають у прокуратурі.

Надалі для залякування інших українських військовополонених він вимагав спілкуватися з ним виключно російською мовою. У разі невиконання цієї вказівки погрожував гіршим ставленням до україномовних військовополонених, зокрема розстрілом.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України