Віктор Орбан вимагає визнати все Закарпаття «традиційно угорським», – ЗМІ

12:46, 27 червня 2024
Як повідомляється, Угорщина у своїх вимогах щодо захисту нацменшин хоче автоматично визнати «традиційно угорськими» усі населені пункти Закарпатської області.
Віктор Орбан вимагає визнати все Закарпаття «традиційно угорським», – ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Угорщина вимагає визнати усі населені пункти Закарпаття як "традиційно угорські території". Про це йдеться в матеріалі Європейської правди.

Серед 11 вимог Угорщини щодо захисту прав національних меншин ключовим аспектом є встановлення в Україні місць з "особливим рівнем гарантій для угорського населення", що стає головним перешкоджальником у досягненні згоди.

Норма щодо місць з особливим рівнем гарантії прав меншини є й у чинному законодавстві України. Йдеться про міста і села "зі значною кількістю" представників меншини (від 15%) та з "традиційним" проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Як повідомляє видання, для Будапешта цього було недостатньо, і вони почали настоювати на автоматичному визнанні всіх населених пунктів Закарпаття як "традиційно угорських", навіть у тих, де угорці історично ніколи не проживали.

Країна посилається на дані перепису населення України від 2001 року, згідно з яким частка етнічних угорців становила 10% від населення Закарпаття.

Крім того, повідомляється, що в уряді Орбана вимагають скасування норми про 10% у принципі: тобто якщо хоч скількись жило традиційно – то це "угорська" територія.

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним, пише видання. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Гребенюк
    Наталія Гребенюк
    суддя Східного апеляційного господарського суду