Перевищив швидкість і влаштував смертельну ДТП: на Хмельниччині ув’язнили 20-річного водія

20:56, 1 липня 2024
На користь доньки та дружини загиблого суд стягнув з водія 300 000 грн моральної шкоди.
Перевищив швидкість і влаштував смертельну ДТП: на Хмельниччині ув’язнили 20-річного водія
Фото: поліція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Полонський районний суд Хмельницької області ухвалив вирок 20-річному водієві автомобіля «ВАЗ», який на швидкості збив велосипедиста. Від отриманих травм 63-річний чоловік помер на місці. Про це повідомляє Хмельницький апеляційний суд. 

За порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого, суд покарав обвинуваченого ув’язненням строком на 3 роки 6 місяців, з позбавленням права керувати транспортними засобами на 2 роки. На користь доньки та дружини загиблого стягнув з нього загалом 300 000 гривень моральної шкоди й витрати на правничу допомогу.

Дорожньо-транспортна пригода сталася у ніч на 7 березня 2024 року у м. Полонне: житель Понінківської територіальної громади Шепетівського району перевищив допустиму швидкість руху в межах населеного пункту, належно не стежив за дорожньою обстановкою в умовах темної пори доби, відтак наїхав на чоловіка, котрий їхав велосипедом у попутному напрямку. У результаті ДТП велосипедист отримав тяжкі тілесні ушкодження, від яких помер.

Під час судового розгляду справи водій розповів, що їхав зі швидкістю близько 70-75 км/год зі світлом фар у ближньому режимі та не помітив, що попереду їде велосипедист. Після аварії зупинився і вжив заходів для виклику швидкої допомоги та поліції. Свою вину визнав повністю, щиро розкаявся, попросив вибачення у потерпілих.

Визнання вини, щире каяття й активне сприяння розкриттю злочину суд врахував як обставини, що пом’якшують покарання обвинуваченому.

Крім цього, при призначенні покарання суд взяв до уваги його позитивні характеристики, молодий вік, стан здоров’я, позицію потерпілих, які просили суворо покарати винуватця ДТП, те, що він не відшкодував їм моральної шкоди, та дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді реального ув’язнення на строк, ближче до мінімальної межі санкції ч. 2 ст. 286 КК України, з позбавленням права керувати транспортними засобами.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд