Чи має пенсіонер повідомляти ПФУ про працевлаштування або звільнення з роботи: роз’яснення

08:21, 3 серпня 2024
Пенсіонер має повідомляти органи ПФУ про обставини, що спричиняють зміну статусу «працюючий» або «непрацюючий».
Чи має пенсіонер повідомляти ПФУ про працевлаштування або звільнення з роботи: роз’яснення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Головне управління Пенсійного фонду у Запорізькій області пояснює, чи має пенсіонер повідомляти ПФУ про працевлаштування або звільнення з роботи.

Зазначається, що відповідно до статті 16 Закону України № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер (застрахована особа) має повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, зокрема статусу «працюючий»/«непрацюючий», у разі працевлаштування чи звільнення з роботи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

З цією вимогою кожен пенсіонер ознайомлюється під час оформлення пенсії, підписуючи заяву про призначення пенсії та отримавши «Пам’ятку пенсіонера».

Необхідність повідомлення про працевлаштування чи звільнення з роботи пов’язана з тим, що до пенсії можуть встановлюватися певні доплати, надбавки чи підвищення, які передбачені тільки непрацюючим пенсіонерам.

Відсутність сплати страхових внесків у системі персоніфікованого обліку не є підставою для встановлення пенсіонерові статусу «непрацюючий».

Фіксування зазначеного факту здійснюється шляхом подання до органів Пенсійного фонду відповідної заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (зокрема копію наказу (розпорядження) про прийняття/звільнення з роботи або копію трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення або копію цивільно-правового договору).

Це можна зробити, зокрема, і в режимі онлайн – через вебпортал електронних послуг ПФУ або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг ( Дія) з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду