Як призначається пенсія посадовцям місцевого самоврядування, – пояснення НАДС

16:12, 4 жовтня 2024
У НАДС зазначили, що посадовці місцевого самоврядування не вважаються державними службовцями.
Як призначається пенсія посадовцям місцевого самоврядування, – пояснення НАДС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань державної служби опублікувало роз'яснення щодо пенсійного забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування. Згідно з новими нормами, ці особи не можуть отримувати пенсію відповідно до пунктів 10 і 12 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889. Натомість, їх пенсія буде призначатися згідно з Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Це означає, що особи, які працюють або працювали в органах місцевого самоврядування після 4 липня 2001 року, не вважаються державними службовцями та не проходять державну службу. Закони України, зокрема Закон № 3723 та Закон № 2493, не передбачають прирівняння служби в органах місцевого самоврядування до державної служби.

Згідно з Законом № 889, державні службовці, які на день його набрання займають посади державної служби та мають не менше 10 років стажу на посадах відповідних категорій, мають право на пенсію за статтею 37 Закону № 3723. Пункт 12 цього ж закону передбачає, що особи з 20-річним стажем на таких посадах також можуть претендувати на пенсію.

Таким чином, для отримання права на пенсію необхідно мати стаж, що підтверджується роботою лише на посадах державних службовців. В результаті, посадові особи місцевого самоврядування не можуть розраховувати на пенсію відповідно до вказаних пунктів Закону № 889, і їх пенсії призначаються за Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва