Детектор брехні при перетині кордону: ЄС тестує нововведення

18:33, 1 ноября 2018
Система штучного інтелекту буде ставити мандрівникам питання і фіксувати мікрожести, що можуть бути свідченням нещирості.
Детектор брехні при перетині кордону: ЄС тестує нововведення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Європейському Союзі розпочнуть тестування системи штучного інтелекту, яка перевірятиме правдивість відповідей людей, що хочуть перетнути кордон. Про це повідомляє британське видання New Scientist.

У статті зазначено, що система iBorderCtrl була розроблена в рамках експериментальної програми нацполіції Республіки Угорщина. У тестовому режимі систему штучного інтелекту запровадять на чотирьох пунктах перетину кордону в трьох країнах ЄС — в Угорщині, Латвії та Греції. Зазначається, що випробування системи триватиме півроку.

Система iBorderCtrl є одним з різновидів так званих детекторів брехні. Програма ставитиме запитання особам, що мають намір перетнути державний кордон. При цьому камера зафіксує реакцію людини на почуті запитання. Далі система зчитає мікрожести людини, що були зафіксовані на відео. Штучний інтелект проведе необхідні розрахунки і зробить висновок щодо чесності мандрівника.

Як зазначають автори розробки, штучний інтелект враховує вік, національність, мовні особливості людини. Якщо алгоритм не виявить брехні у відповідях мандрівника, то видасть йому QR-код для проходження кордону. У випадку ж виявлення потенційної неправди людину перенаправлять для повторної перевірки співробітниками прикордонної служби.

Нову розробку детектора брехні вже випробували в лабораторних умовах. Дослідження виявили, що система здатна розпізнати нещирість з імовірністю в 76%. Розробники при цьому запевняють, що згодом цей показник можна буде довести до 85%.

Водночас видання New Scientist зауважує, що запровадження такої системи призведе до створення додаткових проблем і затримок на кордоні. Випробування програми в тестовому режимі дасть відповідь на питання про доцільність впровадження нової розробки.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Євросоюзі відреагували на законопроект про українську мову. В ЄС закликали Україну врахувати думку національних меншин при ухваленні нового законодавства в мовній сфері. Також Україні порекомендували надати нові законодавчі пропозиції на перевірку до Венеційської комісії.

Також ми писали про те, навіщо держвиконавців перевіряють на детекторі брехні. Про це на брифінгу розповів міністр юстиції Павло Петренко. Він повідомив, що Мін'юст ініціював перевірку керівництва Державної виконавчої служби на детекторі брехні, для того щоб спростувати твердження, нібито частина винагороди державних виконавців передається керівництву.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду