Чехія і Нідерланди планують ввести локдаун на Різдво

12:45, 15 декабря 2020
У зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації уряди країн прийняли рішення ввести жорсткі карантинні обмеження.
Чехія і Нідерланди планують ввести локдаун на Різдво
Джерело фото: Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дві країни ЄС - Чеська Республіка і Нідерланди - вводять суворі обмеження на Різдво для боротьби зі спалахом Covid-19. Про це повідомляє EUobserver.

"Нідерланди закриються на п'ять тижнів... нам доведеться проковтнути гірку пілюлю", - заявив Нідерландів Марк Рютте.

За його словами, локдаун у Нідерландах охопить всі місця масових скупчень людей. Як стверджує Рютте, мета обмежень полягає в тому, щоб звести до мінімуму контакти між людьми і таким чином спробувати запобігти поширенню вірусу, пише DutchNews.

Нові заходи будуть діяти до 19 січня, і, як запевняє Рютте, він та міністр охорони здоров'я Уго де Йонг проведуть 12 січня прес-конференцію, щоб намітити наступні кроки.

Найбільш далекосяжним заходом, за словами прем'єр-міністра, є закриття всіх шкіл, коледжів і університетів до 18 січня, за винятком тих, де складають іспити або беруть участь в практичних заняттях. Усі другорядні магазини будуть закриті, але ринки, аптеки, хімчистки та пральні залишаться відкритими. Марк Рютте сказав, що заходи державної підтримки розширюються, і чим більше збиток, тим більше підтримка.

Усі громадські установи зачиняться, але бібліотеки залишать відкритими для обміну книг. Готелі можуть залишатися відкритими, але більше не можуть забезпечувати своїх гостей продуктами харчування. За словами Рютте, похоронні бюро залишаться відкритими, а вразливі групи як і раніше зможуть відвідувати громадські центри.

Усі роботи, які пов'язані з фізичним контактом, але не мають медичного характеру, також будуть заборонені на п'ятитижневий період.

Кафе і ресторани можуть залишатися відкритими для їжі на виніс, як і зараз. На вулиці можна гуляти та займатися спортом групами не більше двох осіб

Поїздок за кордон за всіма, крім нагальних причин, слід уникати до середини березня, сказав Рютте. З вівторка всі, хто прибувають у Нідерланди з-за меж ЄС, повинні будуть надати в аеропорту Схіпхол документ, що підтверджує негативний результат тесту на коронавірус. Віддалена робота з дому має знову стати нормою, а громадський транспорт знову "резервується для важливих поїздок".

Також обмеження вводить Чехія.

"У цьому році Різдво буде зовсім іншим", - сказав міністр охорони здоров'я Чехії Ян Блатни.

У п'ятницю, 18 грудня, в Чеській Республіці знову почне діяти четвертий, більш жорсткий, рівень епідеміологічної небезпеки згідно з протиепідеміологічною системою PES. Це сталося на тлі того, що за останній тиждень в країні знову почала збільшуватися кількість нових випадків захворювання, пише Radio Prague.

Тож, 14 грудня уряд Чехії ухвалив рішення про посилення заходів безпеки. З п'ятниці, 18 грудня, в країні знову закриються всі ресторани і кафе, готелі і пансіонати, а також фітнес-клуби, спортзали і тренувальні майданчики для непрофесійних спортсменів. Однак уряд вирішив не закривати дрібні магазини і деякі заклади зі сфери послуг - такі як перукарні або салони краси.

Знову буде діяти комендантська година (з 23:00 до 5:00) і заборона збиратися групами більше двох осіб (виключення складають сім'ї з дітьми). Уряд також зазначив, що залишається можливість відвідування будинків престарілих при наявності негативного тесту на коронавірус.

З огляду на початок лижного сезону, уряд дозволив відкрити гірськолижні спуски, фунікулери і підйомники, але місцеві готелі будуть закриті, тому приїхати в гори можна буде лише на один день, без можливості ночівлі.

Нагадаємо, що Німеччина також прийняла рішення ввести локдаун на свята.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України