Ціни на газ в Європі досягли максимуму за останні 4-5 років

15:10, 15 июня 2021
ЄС потрібно працювати над збільшенням не маршрутів постачання від одного постачальника, а джерел постачання газу.
Ціни на газ в Європі досягли максимуму за останні 4-5 років
Джерело фото: iclub.energy
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ціна на газ на європейських майданчиках досягла 29 євро за МВт/ч. Це максимальна ціна за останні 4-5 років, повідомляє генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон у Facebook.

Він зазначив, що єдиний можливий ринковий спосіб знизити ціну на газ – збільшити пропозицію.

«Оскільки Газпром має монопольне право на експорт з РФ, тому тільки Газпром теоретично має можливість збільшити постачання зі сторони РФ. Наразі Україна постійно пропонує ринку 62 млн м3 на добу додаткових потужностей, але Газпром не поспішає їх використовувати. І це цілком зрозуміло - навіщо докладати зусиль для зменшення ціни, за якою ти продаєш газ? Для мене це зловживання Газпромом домінуючою позицією на ринку газу ЄС і  Європейська Комісія повинна звернути на це увагу» – йдеться у повідомленні.

Крім того, добудова «Північного потоку-2» не вирішить існуючу проблему, тому що питання стоїть в монополії конкретного постачальника, що дає йому можливість диктувати свої правила та нав’язувати свою цінову політику.

Гендиректор зазначив, що ЄС потрібно працювати над збільшенням не маршрутів постачання від одного постачальника, а джерел постачання газу. У тому числі це і надання можливості іншим російським та середньоазійським постачальникам газу транспортувати газ до ЄС через ГТС РФ та України.

«Іншим кроком могло б стати створення стратегічного запасу газу ЄС, у тому числі в українських сховищах газу, що найбільші в Європі. Стратегічний запас нафти як у США, так і у країнах ЄС вже довів свою ефективність у боротьбі зі значними коливаннями на ціну на нафту» – сказав Сергій Макогон.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ціни на газ в Україні можуть подорожчати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва