Согласован текст Конвенции о сотрудничестве по расследованию международных преступлений

21:19, 29 мая 2023
Конвенция будет открыта для подписания в январе 2024 года в Гааге.
Согласован текст Конвенции о сотрудничестве по расследованию международных преступлений
Источник фото: gp.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В г. Любляна, Республика Словения, завершила свою работу Дипломатическая конференция по подготовке и принятию Конвенции о международном сотрудничестве в расследовании и преследовании за преступление геноцида, преступления против человечности, военные преступления и другие международные преступления, организованная в рамках международной инициативы MLA-initiative, основанной шестью государствами (Словения, Нидерланды, Бельгия, Аргентина, Монголия, Сенегал) в 2011 году и поддержанной еще 80-ма.

Об этом сообщили в Министерстве юстиции Украины.

(На языке оригинала)

У ході роботи делегація України на чолі із заступницею Міністра юстиції разом із делегаціями 52 інших держав-учасниць і 16 держав-спостерігачів обговорили й узгодили текст нового багатостороннього міжнародного договору, що має стати глобальним інструментом у міжнародній боротьбі з безкарністю осіб, які вчинили найбільш тяжкі злочини в порушення міжнародного права і міжнародного гуманітарного права.

З набранням чинності Конвенцією буде запроваджено сучасний комплексний механізм для міжнародного співробітництва у кримінальних справах, що сприятиме притягненню до кримінальної відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності та воєнні злочини.

Співпраця на підставі Конвенції охоплює отримання судами, органами досудового розслідування і прокуратури міжнародної правової допомоги при збиранні доказів, а також можливість здійснювати екстрадицію осіб, які є підозрюваними чи засудженими за такі злочини і намагаються уникнути кримінальної відповідальності, переховуючись за кордоном, і передачу засуджених осіб.

За словами заступниці Міністра юстиції Ірини Мудрої, приєднання України до Конвенції та інших держав-розробниць дозволить забезпечити ефективне співробітництво компетентних органів України під час кримінальних проваджень з розслідування геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів, скоєних на території нашої держави під час російської війни проти України, отримання міжнародної правової допомоги і здійснення екстрадиції воєнних злочинців як з Європейського континенту, так і з держав Азії, Африки і Південної та Північної Америки.

Конвенція буде відкрита для підписання у січні 2024 року у м. Гаага (Нідерланди).

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва