Виплата пенсій Україною в ОРДЛО: що вирішив ЄСПЛ

10:24, 20 ноября 2020
Група пенсіонерів, що проживала в ОРДЛО звернулась до суду, оскаржуючи Постанову КМУ № 595.
Виплата пенсій Україною в ОРДЛО: що вирішив ЄСПЛ
Джерело фото: ukrinform.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Міністра – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив, що ЄСПЛ прийняв рішення на користь Уряду України та визнав неприйнятною заяву у справі Kandyba and Others v. Ukraine, no. 33137/16. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Заявники – група пенсіонерів, що проживала в ОРДЛО звернулась до адміністративних судів, оскаржуючи Постанову КМУ № 595, якою було затверджено «Тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню…», п. 2 якого зупинялись видатки з державного бюджету на соціальні виплати на тимчасово неконтрольованій території до її повернення під контроль органів державної влади. Заявники вимагали визнання цього положення незаконним та поновлення їм пенсійних платежів.

Адміністративні суди трьох інстанцій частково задовільнили цей позов, визнавши п. 2 Порядку нечинним на тій підставі, що КМУ вийшов за межі своїх повноважень, приймаючи його. У вимогах про поновлення платежів суди відмовили, бо заявники звернулись до неналежних відповідачів. Резолютивна частина судового рішення була опублікована в Офіційному Віснику. Заявники звертались до багатьох органів із вимогою про поновлення пенсійних платежів на підставі судових рішень, але їм було відмовлено. Вони звернулись до адміністративних судів із позовом про незаконну бездіяльність виконавчих органів, але у цьому позові було відмовлено.

Заявники скаржились на порушення ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) та ст. 1 Першого протоколу (право власності) у зв’язку із невиконанням судового рішення на їхню користь. ЄСПЛ визнав заяву неприйнятною як таку, що очевидно є необґрунтованою. Він посилався, зокрема, на рішення судів у другій справі ініційованій заявниками, якими їм було відмовлено у скарзі про незаконну бездіяльність при виконанні рішень та зазначив, що заявники не звернулись із позовами про поновлення платежів до відповідних судів.

«55. Зважаючи на зазначене, Суд приймає аргумент Уряду про те, що Держава не могла бути обґрунтовано зобов’язана виконати рішення шляхом дій, які не були чітко зазначені судом при прийнятті рішення, і що заявники могли та мали… звернутись із окремими позовами проти відповідних відповідачів для відстоювання своїх прав. Більше того, з обставин справи не випливає, та заявниками не стверджується, що подання таких позовів становило б додатковий тягар для них…», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив рішення у справі про прийнятність доказів, отриманих унаслідок катування особи третіми сторонами.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді