Допомога одиноким матерям: у Раді зареєстровано законопроект

10:58, 30 ноября 2018
Її розмір дорівнюватиме 100 відсоткам прожиткового мінімуму для дитини.
Допомога одиноким матерям: у Раді зареєстровано законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За даними Міністерства соціальної політики у 2003 році в Україні було зареєстровано 27  тисяч одиноких матерів, наприкінці 2011 року — вже 576 тисяч, а на початок 2016 року їх кількість зросла до 600 тисяч.

Одним із важливих джерел доходів жінок, що самотужки виховують дітей, є грошова допомога, що виплачується на підставі та в порядку статей 18-1, 18-2 і 18-3 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

В останні роки держава обмежує розмір цієї допомоги, ставлячи її у залежність від розміру інших доходів: якщо жінка заробляє принаймні два прожиткових мінімуми (а це навіть трохи менше за мінімальну заробітну плату), вона фактично не має права отримувати допомогу від держави.

Народний депутат України Юрій Мірошніченко зареєстрував у Раді законопроект №9345, який має на меті виправити цю ситуацію. Так, парламентар пропонує викласти ст.18-3 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» у наступній редакції:

«Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, а також вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку».

Нагадаємо, чинна редакція вказаної статті визначає, що така допомога надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада запровадила податок на відправлення з-за кордону, вартість яких перевищує 100 євро. Крім того, в другому читанні 239 народних депутатів підтримали законопроект, відповідно до якого керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння каратиметься штрафом у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень та забороною керування транспортними засобами на строк до 3 років.

Автор: Ольга Туева
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді