Комітет з питань свободи слова підтримав законопроект «Про медіа»

21:05, 6 февраля 2020
Комітет рекомендував Раді прийняти у першому читанні проект Закону «Про медіа» (№2693), а альтернативний — відхилити.
Комітет з питань свободи слова підтримав законопроект «Про медіа»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань свободи слова розглянув проект Закону «Про медіа» (№2693) і альтернативний до нього проект Закону «Про медіа в Україні» (№2693-1), передає офіційний сайт Ради.

Доповідаючи дане питання, голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету з питань свободи слова і одна із авторів основного законопроекту Тетяна Циба зазначила: «Це системний закон і він давно на часі, оскільки регулює питання, які досі не були врегульовані, наприклад онлайн і інтернет медіа. В тому числі, він розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, надаючи можливість більше впливати на інформаційну політику держави і карати порушників. Також законопроект вирішує питання прозорості медіа, оскільки передбачає розкриття всіх кінцевих бенефіціарів».

За її словами, два законопроекти майже на дві третини збігаються і розглядається можливість «після першого читання інтегрувати в єдиний законороект все найкраще, що є в альтернативному».

Тетяна Циба також підкреслила, що зараз відбувається широке обговорення законопроектів з профільними організаціями і головний Комітет налаштований під час підготовки до другого читання врахувати багато правок, запропонованих журналістами. «Те, що я бачила, то немає протиріч між медіаринком, людьми які працюють в інформаційному просторі, і Комітетом. Там триває конструктивна робота», — сказала вона.

У засіданні також взяв участь народний депутат — член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко, який представив особливу позицію трьох членів профільного Комітету щодо законопроектів, які розглядаються.

Під час засідання поставили запитання авторам законопроекту і висловили свою позицію представники Національної спілки журналістів України, Національної асоціації українських медіа, Інституту масової інформації, Асоціації правовласників і постачальників контенту, інших організацій та окремі журналісти.

Більшість виступаючих відзначали актуальність даного проекту Закону, однак було висловлено ряд зауважень.

Зокрема, прозвучала думка, що ухвалення закону вимагатиме внесення змін до Конституції України та ряду законів, які використовують термін «засоби масової інформації», а не пропонований законопроектом — «медіа».

Широка дискусія розгорнулася навколо застосування санкцій до медіа і визначення критеріїв для їх призначення, розширення повноважень Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Представники журналістських об’єднань висловлювали застереження щодо можливих загроз свободі слова і цензури у разі ухвалення законопроекту.

Більшість представників ЗМІ у своїх виступах пропонували відправити дані проекти закону на доопрацювання, оскільки, після ухвалення у першому читанні, до проекту не можливо буде внести структурні зміни, яких він, на думку журналістів, потребує.

Водночас відзначалося, що головний Комітет організував широке обговорення законопроектів: «Щодо розгляду проектів немає турборежиму, триває робота з експертним середовищем».

За підсумками обговорення Комітет з питань свободи слова підтримав рішення головного Комітету рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про медіа» (№2693) у першому читанні за основу, а альтернативний — відхилити.

Під час засідання було ухвалене рішення про створення робочої групи Комітету з підготовки на розгляд Верховної Ради України окремих питань, визначених в рекомендаціях парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», на чолі з Тетяною Цибою.

Комітет також розглянув ряд випадків перешкоджання роботі журналістів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що міністр культури презентував законопроект про протидію дезінформації. Ми писали про ключові тези міністра під час виступу.

У свою чергу, Національна спілка журналістів виступає категорично проти закону про протидію дезінформації, презентованого Міністерством культури. Журналісти впевнені, що документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

Додамо, у Києві обговорили загрози свободі слова через новий законопроект міністра культури.

Крім того, Національна спілка журналістів не підтримує закон про протидію дезінформації, який нещодавно презентувало Міністерство культури.

Разом з тим, у Верховну Раду направили «Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про медіа» №2693/П.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси