В Україні підвищать штрафи за продаж ліків без рецепта: законопроект

17:15, 3 августа 2020
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає збільшення штрафів за продаж ліків без рецепта.
В Україні підвищать штрафи за продаж ліків без рецепта: законопроект
В Україні підвищать штрафи за продаж ліків без рецепта: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні можуть підвищити штрафи за продаж ліків без рецепта. Відповідний законопроект № 3948 Кабмін зареєстрував у Верховній Раді, про це йдеться на сайті уряду.

«Таке рішення передбачить ефективність державного контролю та посилить відповідальність суб’єктів господарювання на фармацевтичному ринку України за відпуск неякісних лікарських засобів, продаж ліків без рецепта лікаря, недотримання умов зберігання ліків, невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів», – зазначено у документі.

За продаж ліків без рецепта у заборонених законодавством випадках передбачається накладати штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-8500 гривень). Якщо подібне правопорушення повториться протягом року, особу, яку вже штрафували, оштрафують на суму від 500 до 700 таких мінімумів (8500-11900 гривень).

За введення в обіг або реалізацію продукції, яка не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків щодо безпечності, якості, комплектності та упаковки, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадяни-власники підприємств чи уповноважені ними особи можуть сплатити штраф у розмірі від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-13600 гривень). Нині штраф за продаж ліків без рецепта становить від 6 до 25 неоподаткованих мінімумів. Також пропонують карати штрафами від 100 до 500 таких мінімумів (1700-8500 гривень) посадовців, громадян і підприємців, які виконують роботи, надають послуги громадянам-споживачам, що не відповідають вимогам стандартів, норм і правил.

Окрім того, Кабмін просить посилити відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, щодо усунення порушень законодавства про ліки або за створення перешкод для їх діяльності – від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-8500 гривень).

Нагадуємо, міністр охорони здоров'я пропонував збільшити штрафи за продаж ліків без резепта.

До слова, представники влади обговорювали питання кібербезпеки в системі охорони здоров'я.

Раніше «Судово-юридична газета» писала що має бути в автомобільній аптечці під час подорожі з тваринами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва