Як виписати особу із житла без її згоди: пояснення центру БПД

20:41, 24 сентября 2020
Законодавством передбачена можливість зняти особу з реєстрації без її згоди за рішенням суду.
Як виписати особу із житла без її згоди: пояснення центру БПД
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прописка сторонньої особи у квартирі або будинку має велике значення для господарів житла. Така «дрібничка» суттєво впливає, зокрема, і на розмір житлової субсидії, повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги. 

У повідомленні наводиться приклад ситуації, коли жінка дала згоду на реєстрацію у своєму будинку далекого родича. Чоловік хотів влаштуватися на роботу і йому необхідно було зареєструвати своє місце проживання в Іванівському районі, що на Одещині. Жінка щиро хотіла допомогти родичу, тим більше, він обіцяв, що то не надовго і він «випишеться» зовсім скоро. Але, на жаль, не так сталося, як гадалося. Незважаючи на те, що чоловік з 2018 року в будинку не проживає, обіцянку знятися з місця проживання не виконав.

Жінка звернулася до Іванівського бюро правової допомоги. Начальник бюро Вадим Почтар зазначив, що єдиним виходом із ситуації є звернення до суду. Клієнтка спочатку відмовлялася, казала, що не має коштів на судовий збір, але юрист пояснив, що їй, як особі з інвалідністю ІІ групи, судовий збір сплачувати не потрібно.

У результаті було складено позовну заяву про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Іванівський районний суд Одеської області 10 вересня 2020 року підтримав вимоги клієнтки та ухвалив позитивне рішення.

У Іванівському бюро правової допомоги повідомили, які є підстави для визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Законодавством передбачена можливість зняти особу з реєстрації без її згоди за рішенням суду. Головною підставою в цьому випадку відповідно до Цивільного кодексу України є: відсутність члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

До якого суду подавати позовну заяву

Позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщення, та зняття з реєстрації подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження жилого приміщення.

Який перелік необхідних документів

До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог ЦПК України, обов’язково додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги, наприклад:

  • копія паспорта, копія довідки облікової картки платника податків
  • довідка сільської, селищної ради, ЖКГ щодо зареєстрованих осіб у будинку
  • довідка сільської, селищної ради, ЖКГ, якою буде підтверджено, що особа, яка зареєстрована, не проживає певний проміжок часу
  • покази свідків, які можуть підтвердити, що зареєстрована особа не проживає за адресою та, можливо, з яких причин
  • документ, що підтверджує право власності на житло
  • квитанція про сплату судового збору.

Яка вартість позову

Якщо особа не звільнена від сплати судового збору відповідно до законодавства, за подання позову немайнового характеру необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу відповідно до Закону України «Про судовий збір» (840 грн. 80 коп. – станом на 1 січня 2020 року).

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що в Україні запрацював мобільний додаток Безоплатної правової допомоги. 

Раніше ми писали, що до надання правової допомоги валютним позичальникам іпотечних кредитів готують систему БПД

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду