Захист боржників та електронні трудові книжки: Верховна Рада проводить засідання, трансляція

13:00, 27 января 2021
На порядку денному — низка важливих законопроектів.
Захист боржників та електронні трудові книжки: Верховна Рада проводить засідання, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 27 січня, проходить чергове пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Верховна Рада планує розглянути у другому читанні проекти законів:

- «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів, №3633;

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж», №3755;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», №3623.

Також планується розглянути проект Постанови «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності», №4243.

Серед законопроектів запланованих до розгляду у першому читанні:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості», №4241;

- «Про самоврядування медичних професій в Україні», № 24452445-12445-22445-32445-д;

- «Про внесення змін до статті 42 Закону України "Про вищу освіту" щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти», № 44894489-14489-2;

- «Про внесення змін до Закону України "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг», №4318;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях», №3952;

- «Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо Генеральної схеми планування території України», №3337;

- «Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо розширення кола осіб, які можуть претендувати на вступ на державну службу», №4361.

Згідно з порядком денним, до розгляду у першому читанні заплановані ряд законопроектів, які стосуються екологічної тематики.

Планується включити до порядку денного і розглянути проект Постанови «Про Національний план вакцинації населення України проти COVID-19».

До розгляду запланований проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця".


14:15 Головуючий закрив пленарне засідання.


14:10 Законопроект за результатами голосування народні депутати 320 голосами підтримали за основу і 321 голосом «за» - в цілому.


13:55 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю №3964 доповів перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик.

Урядовець зазначив, що проектом передбачено внесення змін до Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” та Закону України „Про зайнятість населення” в частині перейменування Фонду соціального захисту інвалідів: запропоновано змінити назву на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №3964 за основу і в цілому.


13:50 За основу 316 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення строку передачі документації на багатоквартирний будинок №4086.


13:46 Народні депутати, які виступили від фракцій, підтримали створення такої ТСК.

Проект Постанови №3432 за результатами голосування прийнято в цілому 283 голосами «за».


13:43 Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників №3432 доповідає народний депутат Юлія Гришина. Прийняття Постанови доповідачка аргументувала необхідністю здійснення парламентського контролю, забезпечення неупередженої і прозорої перевірки та оцінки стану АТ «Українська залізниця», розслідування бездіяльності та порушень законодавства України органами управління цього підприємства, яка призвела до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.


13:39 За результатами голосування законопроект №4489-1 прийнято за основу 335 голосами «за».


13:30 Законопроектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 42 Закону України «Про вищу освіту», які регламентують процедуру виборів керівника закладу вищої освіти. Положення законопроекту спрямовані на удосконалення процесу виборів керівника закладу вищої освіти шляхом запровадження процедури проведення другого туру виборів. Також проектом передбачається зміна умов визнання результатів виборів керівника закладу вищої освіти.

Сергій Бабак повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4489-1, а проекти №4489 і 4489-2 - відхилити.

Ще один альтернативний законопроект №4489-2 доповів народний депутат Олексій Мовчан.


13:19  Проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України "Про вищу освіту" щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти №4489 доповіла народний депутат Любов Шпак.

Альтернативний законопроект №4489-1 доповідає Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.


13:17 Під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до підготовленого Комітетом законопроекту. За результатами голосування законопроект №2445-д не набрав голосів для прийняття за основу («за» - 206) і не був підтриманий для його направлення на доопрацювання. Законопроект №2445-д - відхилено.


13:09  Він зазначив, що необхідність законодавчого врегулювання самоврядування медичних професій в Україні давно назріла. Актуальність вирішення цього питання посилюється тим, що у населення збільшується потреба в охороні здоров’я, що створилась завдяки великої кількості поранених внаслідок бойових дій на сході країни, погіршення екології та економічного стану суспільства.

За словами доповідача, професійне самоврядування медичних професій - це особливий вид професійного самоврядування, яке буде гарантуватися та забезпечуватися державою, і надасть кожному представнику медичних професій право управляти діяльністю професії, самостійно виконувати завдання та здійснювати повноваження.

Законопроектом також розширюється коло фахівців в галузі охорони здоров’я, щодо яких застосовуються норми цього законопроекту - на відміну від попередніх законопроектів з цього питання, які врегульовували виключно самоврядування діяльності лікарів.

Проектом пропонується розширити коло організаційних суб’єктів самоврядування медичних професій (декілька самоврядних організацій), на відміну від попередніх законопроектів, якими передбачалася одна самоврядна організація, що повинна була охоплювати діяльність усіх лікарів України.

Прийняття законопроекту дозволить вирішити існуючі проблеми в професійному середовищі медичних та фармацевтичних працівників, забезпечить високий рівень охорони здоров’я населення.


13:03 Заступник Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Артем Дубнов доповідає проект Закону №2445-д, напрацьований у Комітеті до основного та альтернативних.


12:56 Після закінчення перерви народні депутати розпочали розгляд проекту Закону про самоврядування медичних професій в Україні №2445 та альтернативних до нього проектів за №№2445-1, 2445-2, 2445-3 і 2445-д.


12:05 У пленарному засіданні оголошено перерву.


11:55 Пов’язаний з попереднім проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування) №4279 також доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Сова. Доповідач зазначив, що метою законопроекту є вдосконалення, прискорення та підвищення ефективності здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, здешевлення та полегшення адміністрування, забезпечення належного обліку переміщуваних у відправленнях товарів, шляхом впровадження електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень, що подаватимуться операторами поштового зв’язку та експрес-перевізниками для декларування переміщуваних ними товарів, а також шляхом забезпечення можливості використання митними органами інформаційних та інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем та застосування системи управління ризиками при здійсненні митного контролю таких товарів.

Олександр Сова доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати підтримали цей законопроект, висловивши до нього свої пропозиції.

За результатами голосування законопроект №4279 прийнято за основу 346 голосами.


11:36 Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) №4278 доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Сова.

Законопроект №4278 було прийнято за основу346 голосами «за».


11:30 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості №4241 доповіла голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк. Вона зазначила, що в умовах, що склалися, банківські та інші фінансові установи змушені вживати певних заходів стосовно врегулювання питання простроченої заборгованості, звертаючись, у тому числі, до послуг так званих колекторських компаній, діяльність яких в Україні залишається неврегульованою на законодавчому рівні належним чином.

Народні депутати загалом підтримали прийняття законопроекту.

За результатами голосування законопроект №4241 355 голосами «за» прийнято за основу.


11:15 За результатами голосування законопроект №2415 240 голосами "за" було прийнято за основу із скороченням строків подання пропозицій під час підготовки його до другого читання.


11:05 Під час обговорення представники фракцій висловилися проти прийняття цього законопроекту, оскільки він є фактично новою редакцією внесеного на перше читання законопроекту, поданого Президентом України.

Також промовці звернули увагу на зауваження, висловлені до законопроекту Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.


10:54 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про розвідку" №2415 доповідає член Комітету з питань правової політики Павло Павліш.


10:47 Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


10:35 Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Марія Іонова. У заяві йшлося про вимоги до влади щодо збільшення фінансування вакцинації населення від COVID-19.

Також із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Соломія Бобровська. Заява стосувалася захисту прав ветеранів АТО у судах.


10:22 З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступають народні депутати.


10:10 Дмитро Разумков зазначив, що сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

«76 років тому в цей день був звільнений концтабір Освенцим. Всі, хто перебував там, пройшли такі випробування, з якими не дай Боже комусь у цій залі і в усьому світі зіткнутися. Це не один табір, їх було багато і багато людей віддало життя за те, що відстоювало свої переконання, за те, що належали до тієї чи іншої віри або до тієї чи іншої нації. Ми повинні пам’ятати уроки історії і робити все, що залежить від нас, щоб не дай Боже такі події колись відбувалися в світі і в Україні», - зазначив він.

На пропозицію Голови Верховної Ради України народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх загиблих.


10:05 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Раді вимагають від Уряду прискоритись з Електронним реєстром листків непрацездатності. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді