Держбюджет, відставка Абрамовського та спрощення набуття громадянства: трансляція засідання Ради

13:02, 22 октября 2021
Депутати також розглянуть питання внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.
Держбюджет, відставка Абрамовського та спрощення набуття громадянства: трансляція засідання Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 22 жовтня, проходить чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яке розпочнеться «годиною запитань до Уряду» про результати проведення запроваджених Урядом України у 2021 році карантинних заходів, стан виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19 та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії.

Далі планується продовжити розгляд у першому читанні проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік», №6000.

У другому читанні планується розглянути проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», №5600.

Окрім того, запланований розгляд проекту Постанови «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», №6154 і у першому читанні проекту Закону «Про внесення змін до статті 9-2 Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов'язання», №6121.

Також запланований розгляд питання про відставку Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Р.Абрамовського.

Серед законопроектів запланованих до розгляду у першому читанні:

- проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів», №5719;

- проект Закону «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - День Української Державності», №5864 ;

- проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України», №5630.

До розгляду у другому читанні заплановані законопроекти, серед яких:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування», №2234;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості», №5230.


14:02 Головуючий закрив пленарне засідання.


13:57 Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За ратифікацію Римського статуту», головою якого обрано народного депутата Олександра Мережка.


13:31 Народні депутати виступають із заявами, повідомленнями, пропозиціями.


13:18 Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.


13:03 Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.

Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 98 запитів, із них до Президента України - 5 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 1, до Кабінету Міністрів - 44, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 33, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 15 запитів народних депутатів.

Окрім того, за її словами, з минулих пленарних тижнів залишились не оголошеними 107 запитів, в тому числі до Президента України - 13.

Всього для оголошення внесено 205 депутатських запитів.

Верховна Рада підтримала направлення до Президента України п’яти із 18 запитів, поданих народними депутатами.


13:01 За результатами голосування поправки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Розгляд правок буде продовжено на наступному засіданні.


12:02 У пленарному засіданні оголошено перерву.


11:19 Народні депутати продовжують розглядати правки, які пропонують врахувати депутатські фракції і групи Уряду під час підготовки до другого читання законопроекту про Державний бюджет України на 2022 рік.


11:18 «Година запитань до Уряду» завершилася.


10:45 На запитання депутатських фракцій і груп відповіли члени Кабінету Міністрів щодо:

  • забезпечення медичних установ енергоносіями і теплопостачанням;
  • дефіциту медичних працівників і збільшення їм зарплат; розробки української вакцини; пропагування і інформування населення про вакцинацію;
  • виявлення підроблених сертифікатів про вакцинування від COVID-19;
  • забезпечення киснем лікарень Херсонської області і розгортання мобільного госпіталю; збільшення кількості безкоштовних тестувань;
  • забезпечення запасів газу і вугілля для проходження опалювального сезону; підвищення цін на енергоносії для населення в Одеській області;
  • функціонування закладів освіти в умовах підвищення цін на енергоносії;
  • можливого підвищення цін на електроенергію у Бурштинському енергоострові;
  • виплати заборгованості із зарплат шахтарям;
  • забезпечення теплом і світлом населених пунктів у Донецькій області, які межують із лінією розмежування;
  • діяльності газопроводів в обхід України і реалізації транзитного потенціалу країни;
  • помилок у рішенні РНБО про санкції щодо «кримінальних авторитетів»;
  • державного фінансування телеканалів.

10:19 Міністр охорони здоров’я відповів на запитання народних депутатів, які стосувались, зокрема:

  • забезпечення постачання кисню лікарням у зв’язку із регламентними роботами у постачальників;
  • закупівлі кисневих станцій;
  • рішення Закарпатської обласної ради про об’єднання медичних установ;
  • розширення переліку професій, які вважаються такими, що контактують з хворими на COVID-19;
  • будівництва кисневих заводів в Україні;
  • заключення додаткових контрактів з лікарнями для лікування COVID-19;
  • міжобласних перевезень і обмеження допуску в міський транспорт; вакцин, які використовуються в Україні;
  • підвищення зарплат медикам;
  • методики визначення додаткових лікарень, які будуть займатися хворими на COVID-19;
  • методів популяризації вакцинації;
  • відповідності реальної ситуації із захворюванням на місцях статистичним даним;
  • підробки сертифікаційних сертифікатів;
  • засобів впливу на медиків-антивакцинаторів.

10:09 Головуючий надав слово для виступу Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку.

На початку виступу Віктор Ляшко зазначив. що пройшло 20 місяців з початку епідемії коронавірусної хвороби в Україні і оголошення пандемією у світі. «Всі вже виснажені і всіх цікавить відповідь на одне запитання: коли це закінчиться? Неприємна новина у тому, що COVID-19 може не зникнути ніколи. Хороша новина - ми можемо повернутися до нормального життя із циркуляцією цього вірусу поміж нами», - додав він.

Віктор Ляшко далі сказав, що все більше науковців натякають, що COVID-19 стане пандемічною хворобою, а це потребуватиме нових протиепідеміологічних заходів, які відрізняються від тих, які були на початку епідемії.

Міністр визнав: запобігти поширенню коронавірусної хвороби по світу не вдалося. COVID-19 не тільки живе у людській популяції. Він також зазначив, що мутації цього вірусу стали дуже агресивними.

Віктор Ляшко зазначив, що Україна зайшла останньою у чергову осінньо-зимову європейську хвилю. Зростає рівень захворюваності на COVID-19. Цього разу крива захворюваності стрімко зростає. Кожні два-три тижні кількість випадків COVID подвоюється.

Ляшко повідомив останні дані, згідно з якими Україна через COVID втратила 62 тисячі наших громадян. Це населення таких міст як Бориспіль, Первомайськ, Коломия. «На жаль, у сучасному світі ви все більше боїтеся взяти відповідальність за себе та своїх близьких, намагаєтесь уникнути труднощів, перебуваєте у пошуку так званих легких шляхів, які дозволяють оминути карантинні обмеження. Це призводить до формування попиту на появу підроблених документів. Це підживлює антивакцинальний рух», - зазначив урядовець.

Віктор Ляшко також повідомив про новий сумний антирекорд - учора 614 нових летальних випадків від COVID. Він зазначив, що без існуючих темпів вакцинації за вчора ми мали б 795 померлих. Тобто за вчора вакцинація врятувала 181 життя. «Це міг бути хтось із нас, наших рідних, близьких, але завдяки нашому усвідомленому вибору цього не сталося. За позавчора без вакцинації ми мали б 707 померлих. Але вакцинація врятувала 161 життя. Дві доби тому померло 495 українців. Без вакцинації ми мали б 638 померлих. Тобто врятовано ще 143 життя. Вакцинація за останні чотири місяці в Україні вже врятувала дві з половиною тисячі життів. А це населення міста Барутин Чернігівської області, - сказав він.

Віктор Ляшко також поінформував про штам «Дельта», який сьогодні лютує в Україні і має свою особливість. Він - непрогнозований, як у поширенні на території країни, так і в перебігу хвороби, яку він провокує. Це відзначають у всьому світі.

Міністр доповів про ситуацію із забезпеченням киснем лікарень та проблеми, які виникли з його постачанням. Він повідомив, що наразі два заводи, які займаються виробництвом медичного кисню зупинилися на планові регламентні роботи на 10-15 днів. Ще в одного виробника виникли технічні несправності.

Він запевнив, що усі пацієнти, які потребують кисню, отримають його. «До планових регламентних робіт ми готувалися і спільно з виробниками знайшли заміну на цей період», - додав він.


10:07 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий повідомив, що за пропозицією депутатських фракцій і груп члени Уряду відповідатимуть на запитання про результати проведення запроваджених Урядом України у 2021 році карантинних заходів, стан виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19 та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії.

Раніше ми писали, що парламент вніс зміни до закону про альтернативні види палива.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді