Вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури: закон оприлюднено в «Голосі України»

17:11, 5 января 2022
Закон набирає чинності через шість місяців з дня опублікування.
Вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури: закон оприлюднено в «Голосі України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури» (№ 1951-IX) опубліковано у газеті «Голос України» 5 січня. Про це інформує пресслужба парламенту.

Акт прийнято з метою встановлення:

  • чітких вимог до якості навчальної літератури насамперед тієї, що використовується у закладах повної загальної середньої освіти;
  • механізму перевірки дотримання цих вимог;
  • повноважень щодо науково-методичного забезпечення системи освіти.

Документом конкретизовано та уточнено термін «підручник», що використовується під час здобуття освіти. Зазначається, що з моменту визначення центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки вимог до електронного додатка щодо відповідних підручників, такий додаток стане його частиною.

Також наголошено, що у процесі наукового й методичного забезпечення освіти відповідні органи виконавчої влади, наукові установи можуть не лише організовувати та здійснювати свої дослідження, а й брати участь у процесах вдосконалення навчання й управління освітою, аналізувати ефективність державної політики у цій сфері.

Для забезпечення якості навчальної літератури, її відповідності принципам та вимогам, визначеним законодавством, на засадах прозорості, доброчесності, фаховості та незалежності експертів, здійснюється експертиза навчальної літератури у випадках та порядку, визначених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки відповідно до цього Закону і спеціальних законів.

Згідно із прикінцевими положеннями, Закон набирає чинності через шість місяців з дня опублікування, крім деяких його пунктів, які починають діяти з 1 січня 2024 року.

Крім того, документ зобов’язує Кабінет Міністрів України протягом шести місяців з дня прийняття цього Закону:

  • привести свої нормативно-правові акти та забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із Законом;
  • у четвертому кварталі 2024 року поінформувати Верховну Раду України про стан виконання Закону.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що назвали посадові оклади педагогічних працівників на 2022 рік.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області