Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроєкт щодо збереження лісів

14:45, 21 июня 2022
Відтепер самосійні ліси та луки захищені від знищення.
Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроєкт щодо збереження лісів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України прийняла у другому читанні проєкт Закону №5650 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів».

Як повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, ухвалення законопроєкту допоможе збільшити площі та зберегти ліси України. Також у ньому закладене правове підґрунтя для збереження біорізноманіття та нелісових природних екосистем, які виникли  внаслідок виведення з обігу й резервування орних земель.

Наразі Україна втрачає українські ліси та інші цінні території через військові дії. Щоб їх відновити потрібні десятиліття. З 24 лютого майже 3 млн га лісу в Україні пройдені війною. Наразі під окупацією та бойовими діями знаходиться понад 500 тис. га лісів, які ми можемо втратити.

Відновити ліси та збільшити їхню площу нам допоможуть самосійні ліси та відновлення орних земель.

«Схвалення законопроєкту дозволить узаконити самосійні ліси на землях сільськогосподарського призначення. Цим ми можемо збільшити лісистість України на 500 тис. га та, при цьому, заощадити сотні мільйонів гривень державних коштів, адже створення та догляд гектара лісу коштує декілька десятків тисяч гривень», - прокоментував Міністр Руслан Стрілець.

Законопроєкт допоможе у втіленні усіх амбітних планів із виконання програми Президента України «Зелена країна» та висадження 1 млрд дерев до 2025 року.

Документ дозволить зберегти степові та лучні ділянки, пасовища і сіножаті.

Зазначається, що близько 300 тис. га деградованих, малопродуктивних земель, що не мають степового, лучного, лісового рослинного покриву, будуть відновлені. 

Законопроєкт вводить:

  • Інструмент економічного стимулювання лісорозведення. Зокрема, він передбачає відшкодування витрат власникам лісів і лісокористувачам при створенні лісів.
  • Механізм резервування та викупу державою  цінних територій для їх збереження для таких суспільних потреб як створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду та ведення лісового господарства.
  • Спрощення процедури реєстрації  самозаліснених ділянок.
  • Звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва при створенні територій та об’єктів природно-заповідного фонду та лісорозведенні.
  • При створенні територій та об’єктів природно-заповідного фонду та лісорозведенні звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва.
  • Зняття обмеження щодо надання у власність ділянок для лісорозведення.
  • Ведення лісового господарства дозволяється на землях усіх категорій з дотриманням вимог щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Також ми писали, що в Україні стартує реформа управління відходами.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде