Як виправити помилку в актових записах цивільного стану: роз'яснення Мін'юсту

14:25, 8 апреля 2021
Для того, аби виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу ДРАЦС за місцем проживання чи реєстрації із заявою.
Як виправити помилку в актових записах цивільного стану: роз'яснення Мін'юсту
Джерело фото: Дт-Кт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Інколи буває, що помилка в одній літері у паспорті, свідоцтві про народження, інших документах у написанні імені, прізвища, дати чи місця народження призводить до величезних труднощів під час оформлення спадщини, укладанні угод та в інших життєвих ситуаціях. Міністерство юстиції України пояснює, що робити у таких випадках.

«Для того, аби виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу ДРАЦС за місцем проживання чи реєстрації  із заявою», - повідомляють у Мін’юсті.

Звертатися можуть особи, щодо яких складено актовий запис, один з батьків, опікун, піклувальник дитини; опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування при здійсненні повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подачу такої заяви.

До заяви потрібно додати:

  • свідоцтва, у яких  зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;
  • інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Це можуть бути як повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, так і копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови у цьому. 

За результатами перевірки зібраних документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін або про відмову в цьому. В останньому випадку – чітко зазначаються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження у судовому порядку.

Якщо актовий запис, в який треба внести зміни, знаходиться в іншому відділі ДРАЦС, то справа надсилається до даного відділу ДРАЦС для виконання.

У Міністерстві зазначають, що питання про внесення змін до актових записів цивільного стану розглядається у тримісячний строк. За наявності поважних причин цей строк продовжується, але не більше ніж на три місяці.

Підставою для внесення змін до актових записів також може бути рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до актового запису про народження.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану видається нове свідоцтво, на якому робиться напис «Повторно».

Крім того, «Судово-юридична газета» писала про визнання заповіту недійсним: позиція Верховного Суду.

Також ми повідомляли, як повернути помилково сплачені кошти через Е-кабінет: роз’яснення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді