Який штам COVID-19 найпоширеніший в Україні: результати дослідження

22:50, 25 ноября 2021
В Україні виявлено 9 різних варіантів коронавіруса.
Який штам COVID-19 найпоширеніший в Україні: результати дослідження
Джерело фото: newday-clinic.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українці, які хворіють на коронавірус, переважно заражені штамом «Дельта» вiрусу SARS-CoV-2. Про це свідчать дані дослідження, проведеного вченими Інституту молекулярної біології і генетики, – повідомляє «Главком».

«Для аналізу нам було надано 75 зразків, взятих наприкінці жовтня у хворих з восьми регіонів України: Харків – 8 зразків, Херсон – 10, Київ – 9, Львів – 9, Ужгород – 10, Одеса – 10, Дніпро – 10, Луцьк – 9. У всіх без винятку зразках детектовано «Дельта»-штам вiрусу SARS-CoV-2. Останні дослідження так само, як і попередні, проведені в ІМБГ на початку листопада, свідчать: переважає «материнський» штам «Дельта», т.зв. індійський (B.1.617.2) – його виявлено у 60% зразків», – зазначається у повідомленні.

У решті досліджуваних зразків виявлено 9 різних варіантів цього штаму.

«Серед них є «Дельта AY.4», котрий, як уже довели британські вчені, має підвищений рівень контагіозності (тобто швидкості інфікування) порівняно з «материнським» індійським штамом», – уточнюють науковці.

Вчені виявили «Дельта AY.4» штам у 8 досліджуваних зразках. Найбільше уражена ним, судячи з вибірки, Волинь: у третині досліджуваних зразків з цієї області детектовано «Дельта AY.4» штам. «Дельта AY.4» штам виявлено також у двох зразках із Львівщини, по 1 зразку – з Одеси, Дніпра та Херсонської області», – йдеться у дослідженні.

Уперше в Україні зафіксовано появу штаму «Дельта AY.4.2» – у місті Дніпро. Цей варіант Дельти (його уперше зафіксували у Великій Британії влітку 2021 р.) британські вчені вважають найбільш контагіозним з усіх варіантів вiрусу SARS-CoV-2.

Важливо підкреслити: і сам індійський «материнський» штам, і його мутовані варіанти мають дуже високий рівень контагіозності порівняно з уханським штамом SARS-CoV-2, що прийшов у світ у грудні 2019 р. з Китаю, та британським «Альфа», який спричинив попередню хвилю захворювання в Україні та світі.

Про це свідчать і дані міжнародної наукової бази даних GISAID, згідно з якими на сьогодні різноманітні варіанти штаму «Дельта» знайдено у більш як 97% зразків, секвенованих у світі. Це безпрецедентно, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи можна вакцинуватися онкохворим людям: деталі.

Крім того, ми повідомляли, як COVID-19 впливає на тромбоз: у МОЗ розповіли про ризики та фактори утворення.

Додамо, що українська пероральна вакцина проти COVID-19 буде випробувана у Польщі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки