Європа проводить реформу авторського права: що чекає інтернет

19:21, 8 апреля 2019
Авторське право в інтернеті зазнає значних змін: кому заплатять Google та Facebook та як боротимуться з піратським контентом.
Європа проводить реформу авторського права: що чекає інтернет
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європа проводить масштабну реформу законодавства про авторське право в європейському інтернеті. 26 березня Європарламент затвердив директиву про захист авторських прав в інтернеті. Був прийнятий пакет поправок Copyright Directive про охорону інтелектуальної власності. Згідно з затвердженими поправками, інтернет-платформи зобов'язані отримувати дозвіл на використання інформації або платити ЗМІ за демонстрацію їхніх новин.

Тобто видавці і правовласники контенту можуть стягувати плату з таких платформ, як, наприклад, Google News, агрегатори новин або соціальні мережі, якщо вони демонструють уривки (фрагменти) контенту у своїх історіях. Крім того, винагороду будуть отримувати власники прав або творці відео- та аудіоконтенту, якщо їх пісні або відео поширюються через онлайн-портали. Ця стаття реформи торкнеться, у першу чергу, YouTube.

Водночас на інтернет-гігантів покладається відповідальність за порушення користувачами авторських прав на їхніх сайтах. Користувачам забороняється завантажувати захищений авторським правом контент. Завантаження захищених творів для цитування, критики, рецензій, карикатур, пародій  залишається на колишніх умовах, завдяки чому меми і гіфки будуть, як і раніше, доступні, у тому числі для спільного використання на онлайн-платформах.

Виключенням з прийнятих правил є публікації, розміщені некомерційним способом в онлайн-енциклопедіях, таких як Вікіпедія або GitHub. Директива також дозволяє безкоштовно використовувати матеріали, захищені авторським правом, для збереження культурної спадщини.

Представники Європарламенту пояснили, що «директива є важливим кроком до виправлення ситуації, в якій кілька компаній заробили величезні суми грошей і при цьому не виплачували належним чином винагороди тисячам журналістів і креативників, від роботи яких вони залежать». Притягнення до відповідальності інтернет-компаній підвищить шанси правовласників (особливо музикантів, виконавців і авторів сценаріїв, а також видавців новин і журналістів) на укладення справедливих ліцензійних угод і отримання справедливої винагороди за використання їх творів, експлуатованих у цифровій формі.

Вимоги щодо наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері інтелектуальної власності були визначені ще Угодою про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС 1994 р. і Тимчасовою угодою про торгівлю й торгові відносини 1995 р. Саме тому деякі положення українського законодавства мають бути уточнені згідно з новими положеннями європейських директив.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що кіберполіція оголосила спецоперацію «Пірати», головне завдання якої — посилення уваги до протидії злочинам, що вчиняються у сфері порушень авторських прав. Операція стартувала 8 квітня і триватиме до кінця місяця.

Також ми повідомляли, що ЄС ухвалив скандальну реформу авторського права. Противники реформи вважають, що вона призведе до обмеження свободи інтернету.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду