Свобода інтернету під загрозою: ЄС ухвалив скандальну реформу авторського права

09:45, 27 марта 2019
Противники реформи вважають, що вона призведе до обмеження свободи інтернету.
Свобода інтернету під загрозою: ЄС ухвалив скандальну реформу авторського права
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати Європарламенту у вівторок, 26 березня, схвалили реформу авторського права в Євросоюзі. Тепер нові правила повинні затвердити самі країни, що входять до складу ЄС, про це повідомляє BBC.

За її ухвалення проголосували 348 європейських парламентарів, проти виступили 274, ще 36 утрималися.

На думку противників реформи, вона призведе до суттєвого обмеження свободи інтернету.

Занепокоєння критиків викликають, зокрема, статті 11 і 13, які в підсумковому варіанті документа стали 17-ою. Перша стаття зобов'язує агрегатори або соціальні мережі платити ЗМІ за повторне використання їх матеріалів. Критики вважають, що це може обмежити поширення інформаційних матеріалів через рясні цитування. Друга стаття передбачає посилення зобов'язань з авторських прав для комерційних платформ — таких як Youtube, Instagram і GitHub.

За словами критиків, це призведе до впровадження "фільтрів завантаження" — спеціальних механізмів, які будуть сканувати контент користувачів на сайтах і швидко видаляти "крадені" файли.

Це дозволить їх власникам уникнути штрафів за порушення авторських прав. Проте експерти вважають, що такі заходи призведуть до зникнення пародій і мемів у мережі. Мільйони людей раніше підписали петицію проти цієї статті.

Член Європейської піратської партії Джулія Реда на своїй сторінці в Twitter назвала це рішення "чорним днем для свободи інтернету", супроводивши пост хештегом "врятуй свій інтернет".

"Чорний день для свободи інтернету: Європарламент відштампував реформу авторського права, включаючи статті 13 і 11. Депутати відмовилися навіть розглядати поправки", — йдеться в її повідомленні.

Єврокомісія запропонувала ввести нові правила ще в 2016 році. Їх метою Брюссель називав адаптацію закону про авторське право до нової цифрової реальності, а також необхідність справедливої оплати праці авторів і правовласників.

Реформа передбачає, що соціальні медіа перевірятимуть контент, який завантажують на їхні платформи, на відповідність вимогам авторського права. Інтернет-компанії також повинні будуть укладати ліцензійні угоди з правовласниками (музикантами, виконавцями, авторами) на використання контенту. Сайти-агрегатори на кшталт Google News платитимуть засобам масової інформації за демонстрацію сніппетів (фрагментів медіа-матеріалів) у результатах пошуку. Водночас неприбуткові організації та енциклопедії, як-от Wikipedia, і надалі матимуть можливість використовувати дані з дослідницькою та освітньою метою. Нові правила також не поширюватимуться на невеликі інтернет-компанії з річним оборотом, меншим за 10 мільйонів євро.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Європарламент прийняв резолюцію, яка утверджує, що Росія є головним джерелом дезінформації.

Також ми повідомляли, що влада Європейського Союзу готується до можливих хакерських атак з боку Росії на виборах до Європарламенту.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді