Депутати розглянуть законопроект про захист ІТ від свавілля правоохоронців

12:58, 6 мая 2019
6 травня Комітет ВР рекомендував прийняти проект закону щодо заходів забезпечення кримінального провадження за основу.
Депутати розглянуть законопроект про захист ІТ від свавілля правоохоронців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект аакону №9484 щодо вдосконалення порядку застосування окремих заходів забезпечення кримінального провадження, поданий на розгляд групою народних депутатів (О. Данченко, О. Матузко, Р. Семенуха та ін.).

Автори цього проекту ставлять за мету підвищити збалансованість між забезпеченням дотримання прав фізичних та юридичних осіб та повноваженнями слідчих під час досудового розслідування кримінальних правопорушень; удосконалити методику проведення слідчих дій і знизити навантаження на правоохоронні органи в частині усунення потреби зберігання великої кількості громіздкої вилученої техніки.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету відзначили актуальність запропонованих змін та дійшли згоди, що прийняття такого закону дозволить підвищити збалансованість між забезпеченням дотримання прав фізичних та юридичних осіб та повноваженнями слідчих під час досудового розгляду кримінальних правопорушень.

Водночас правоохоронні органи (Генеральна прокуратура, Служба безпеки України, Національні поліція, Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань), а також фахівці Міністерства юстиції України вважають, що положення цього законопроекту суперечить засадам кримінального провадження та завданням кримінального судочинства, а реалізація окремих його норм створить додаткові перепони слідчим у встановлені обставин вчинення злочинів та підтвердженні їх доказами.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку застосування окремих заходів забезпечення кримінального провадження» за основу.

Детально про вказаний законопроект «Судово-юридична газета» писала раніше.

Також ми писали, що у Верховній Раді розглядатимуть можливість уніфікувати порядок розгляду справ у ВС.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва