Євросоюз взявся за IT-гігантів: можуть оштрафувати Apple

14:30, 11 мая 2019
Європейська комісія вирішила розібратися, чи не порушує легендарна компанія антимонопольне законодавство.
Євросоюз взявся за IT-гігантів: можуть оштрафувати Apple
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейська комісія проведе розслідування за фактом можливого порушення європейського антимонопольного законодавства компанією Apple. Приводом для цього стала подана в березні шведським музичним стрімінговим сервісом Spotify скарга щодо зловживання Apple домінуючим становищем на ринку.

Скаржник вважає, що Apple зловживає своїм становищем власника платформи App Store і гравця на ринку, де додаток Apple Music конкурує з іншими подібними сервісами. Зокрема, Apple вимагає, щоб такі сервіси, включаючи Spotify, платили 30% «податку» на покупки, зроблені через платіжну систему Apple. Однак ця вимога не поширюється на такі сервіси, як Uber і Deliveroo, які не є конкурентами Apple.

Генеральний директор Spotify Даніель Ек зазначив, що якщо Spotify платить цей збір, вона вимушена штучно завищувати свої ціни та робити їх набагато вищими, ніж ціни Apple Music. Якщо ж не платить, Apple застосовує ряд обмежень, які погіршують комунікацію з клієнтами Spotify. Даніель Ек також розповідає, що Apple регулярно блокує оновлення Spotify, що сприяють їх розвитку, зокрема блокування Spotify та інших конкурентів від таких сервісів Apple, як Siri, HomePod і Apple Watch.

Представники компанії Apple у відповідь кажуть, що «Spotify не був би тим бізнесом, яким він є сьогодні, без екосистеми App Store. Apple підключає Spotify до наших користувачів. Ми надаємо платформу, за допомогою якої користувачі завантажують і оновлюють свої програми. Також надаємо найважливіші інструменти розробки програмного забезпечення для підтримки розробки додатків Spotify. Ми створили безпечну платіжну систему, яка дозволяє користувачам довіряти транзакціям всередині програми. Spotify ж просить зберегти всі ці переваги, отримуючи при цьому 100% доходу».

На практиці розслідування Європейської комісії не мають обмежень у часі і розтягуються на роки. Наслідком розслідування може стати зміна практики ведення бізнесу, якщо діюча практика буде визнана незаконно), та штраф у розмірі до 10% річного обороту, що у випадку з Apple є дуже значною сумою (до 26,6 млрд дол. США).

У березні Європейська комісія, один з найвпливовіших антимонопольних регуляторів у світі, вже наклала черговий штраф на Google. За неповні два роки це вже третій штраф Єврокомісії щодо цієї компанії, а загальна сума стягнень перевищує 8 млрд євро. Під приціл регулятора потрапив сервіс AdSense.

У січні 2018 року Єврокомісія визнала дії компанії Qualcomm зловживанням домінуючим становищем на ринку чипсетів та оштрафувала її на 997 млн євро. У травні 2009-го ЄК оштрафувала Intel на 1,06 млрд євро.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про те, як Європа проводить реформу авторського права, і як це змінить інтернет.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді