Справи за позовами службовців органів внутрішніх справ про стягнення заробітної плати: ВП ВС визначила юрисдикцію

12:47, 13 мая 2019
Спори, пов’язані з проходженням служби в органах внутрішніх справ, розглядаються за правилами адміністративного судочинства.
Справи за позовами службовців органів внутрішніх справ про стягнення заробітної плати: ВП ВС визначила юрисдикцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обставини справи

Позивач  колишній службовець органів внутрішніх справ, звернувся до суду з вимогою стягнути з ліквідаційної комісії ГУ МВС України в Київській області нараховану, але не виплачену заробітну плату та середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні.

Суд першої інстанції закрив провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 205 Цивільного процесуального кодексу України, зазначивши, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Апеляційний суд залишив це рішення без змін з огляду на те, що заявлені вимоги пов’язані з проходженням позивачем публічної служби, а тому мають розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Суть касаційної скарги

Позивач стверджував, що спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки орган державної влади бере участь у справі не про виконання його владних повноважень, а з інших правових підстав, та не здійснює владних управлінських функцій щодо іншого учасника спору. Крім того, на думку скаржника, йдеться про право цивільне, незважаючи на те, що у спорі бере участь суб'єкт публічного права, а спірні правовідносини врегульовано нормами цивільного та адміністративного права.

Позиція Великої Палати Верховного Суду

Зазначені доводи, наведені у касаційній скарзі, Велика Палата ВС визнала необґрунтованими та констатувала правильність висновків, викладених в оскаржуваних рішеннях судів попередніх інстанцій.

«Суди першої й апеляційної інстанцій зробили правильний висновок, що заявлені позовні вимоги повинні розглядатись в порядку адміністративного судочинства, оскільки вони пов’язані з проходженням позивачем публічної служби. За правилами адміністративного судочинства розглядаються спори, пов’язані з проходженням публічної служби, одним з різновидів якої є служба в органах внутрішніх справ. Ці спори можуть як стосуватися порядку проходження такої служби, до якого включається і виплата заробітної плати, так і бути пов’язані зі звільненням з публічної служби, до яких належать і спори про стягнення середньої заробітної плати за час затримки розрахунку при звільненні» йдеться у постанові ВП ВС від 13 березня 2019 року у справі №761/27364/17.  

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС визначила юрисдикцію справ щодо оскарження дій виконавця стосовно виконання судових рішень щодо конфіскації майна.

Крім того, ВП ВС вказала, що справи щодо спадкування неотриманих пенсійних виплат підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді