Міжнародних експертів пропонують залучати при формуванні нового складу ВККС і ВРП

15:35, 17 мая 2019
Відбір суддів Вищого антикорупційного суду за участю міжнародних експертів вперше за історію конкурсів задовольнив громадськість.
Міжнародних експертів пропонують залучати при формуванні нового складу ВККС і ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Результати відбору суддів до Вищого антикорупційного суду цілком задовольнили активістів вітчизняних правозахисних громадських організацій та міжнародних партнерів України. Ключову роль у досягненні таких результатів зіграло залучення до процесу відбору суддів міжнародних експертів. Таку думку висловила виконавчий директор фундації DEJURE Ірина Шиба.

За її словами, члени Фундації разом з представниками інших громадських організацій («Трансперенсі Інтернешнл Україна», Центр протидії корупції та «Автомайдан») проаналізували досьє усіх кандидатів до Вищого антикорупційного суду і Апеляційної палати ВАКС, які пройшли перші кваліфікаційні тестування, і передали свої висновки до Громадської ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«До переліку сумнівних кандидатів було включено 55 осіб. 42 з них змушені були припинити подальшу участь у конкурсі, і тільки 13 осіб змогли спростувати сумніви щодо власної доброчесності, надавши ГРМЕ відповідні документи» зазначає активістка. Вона пригадує, що представникам української громадськості було цікаво спостерігати за стандартами роботи міжнародних експертів. Проведення співбесід за їх участю нагадувало фехтування, а обґрунтованого сумніву у доброчесності кандидата було достатньо для його відхилення.

«На жаль, у конкурсах до Верховного Суду ВККС таких стандартів не притримувалась, тому у вищу судову інстанцію змогли потрапити чимало сумнівних кандидатів»,  переконана Ірина Шиба. Вона вважає, що міжнародних експертів треба широко залучати до оцінювання і відбору усіх суддів.

«Зрозуміло, що це зробити практично складно, враховуючи понад 6 тисяч суддівських посад. Втім, міжнародних експертів цілком реально залучити до формування тих органів, які відповідають за процеси оцінки і відбору суддів  ВККС, ВРП, а також, можливо, Конституційного Суду України»,  впевнена представниця громадськості.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» проводила текстову трансляцію присяги суддів Вищого антикорупційного суду.

Крім того, голова САП Назар Холодницький зробив заяву щодо присяги суддів антикорупційного суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області