Програмне забезпечення «Акорд»: допомога чи перешкода у здійсненні правосуддя

13:05, 5 августа 2019
Недосконала робота системи призводить до зірваних засідань та збоїв у роботі судів.
Програмне забезпечення «Акорд»: допомога чи перешкода у здійсненні правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2019 року набрали чинності зміни до ч. 5 ст. 27 КПК України щодо повного фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписуючих технічних засобів. Проте й досі в судах скаржаться на низьку якість роботи обладнання, брак дисків, обладнаних залів тощо. Проблеми з програмним забезпечення «Акорд» виникали й на етапі повної аудіофіксації та, як наслідок, ставали причиною зривів судових засідань.

Розробником програмного забезпечення «Акорд» є ТОВ «КОМПАНІЯ «КИТ», що у 2016 році надало ДСА України необмежену кількість безстрокових ліцензій на використання ПЗ «Акорд» разом з партією обладнання (апаратури для записування та відтворення звуку й зображення).

За договірними умовами ліцензії, право на використання ПЗ «Акорд» надається для забезпечення в тому числі таких можливостей:

  • проведення та збереження відео- та звукозапису судового засідання;
  • прослуховування відео- та звукозапису судового засідання;
  • відтворення відео- та аудіозапису судового засідання з визначеного місця у запису;
  • ведення та формування журналу відео- та звукозапису судового засідання;
  • під час проведення відео- та звукозапису судового засідання встановлювати мітки до журналу відео- та звукозапису, з інформацією про час створення мітки, дії, що відбувалася на той момент, та дійову особу, що доповідала;
  • проведення запису інформації про судові засідання на змінний носій інформації.

Отже, ПЗ «Акорд» повинно здійснювати повноцінне і всебічне забезпечення звуко- та відеозапису судового засідання. Проте під час використання «Акорду» чимало судів стикнулися з неналежною роботою системи. Надійшло вже чимало звернень щодо численних збоїв при здійсненні відеофіксації, встановленні оновлень та запису інформації на змінні носії.

Так, Ірпінський районний суд 18.01.2019 року зазначив, що незаплановане оновлення програми нерідко відбувається посеред судового засідання, що призводить до його зриву.

А ось у Оболонському районному суді міста Києва  «Акорд» підвів взагалі під час розгляду резонансної справи Віктора Януковича. Так, у листі до голови ДСА Холоднюка З.В. від 28.02.2018 року йшлося про те, що запис, який вівся під час засідання, не було збережено частково, а то  й узагалі. Це сталося через «зависання» робочого вікна та графіку звукозапису.

Серед інших скарг від судів надходили зауваження про неможливість повноцінного оновлення, неналежне технічне обладнання, проблеми з реєстрацією та інше.

Водночас у січні 2019 року ТОВ «КИТ» звернулось до судів з пропозицією укласти додатковий договір, в якому передбачити усунення недоліків, які виникають у процесі роботи. За попередніми оцінками, вартість таких послуг може становити близько 20,5 млн грн на рік. Проте саме забезпечення належного функціонування «Акорду» й  належить до зобов’язань розробника відповідно до раніше укладеного з ним додаткового договору ДСА України, а не предметом додаткових послуг на здійснення супроводу.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що  наразі існують проблеми з обов’язковою відеофіксацією. Також ми писали, що інформаційна судова система була заблокована внаслідок шкідливого програмного забезпечення.

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва