Громадські експерти розкритикували проект урядової постанови щодо порядку продажу майна банкрутів

15:20, 15 августа 2019
У підготовленому Мін’юстом документі немає чітких правил, натомість ухвалення чималої кількості рішень віддано на розсуд адміністратора торгової системи.
Громадські експерти розкритикували проект урядової постанови щодо порядку продажу майна банкрутів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Підготовлений Міністерством юстиції проект постанови Кабінету міністрів України щодо питань функціонування електронної торгової системи з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) не сприятиме прозорості процедур банкрутства. Про це заявили в громадській антикорупційній організації Transparency International Ukraine після аналізу проекту постанови.

Зокрема, за словами представника ГО Христини Зелінської, Мін’юст створював цей важливий документ одноосібно, без залучення сторонніх експертів та учасників ринку електронних продажів. Тому не дивно, зазначає вона, що проект постанови приховує проблеми, які зможуть провалити реформу банкрутства в Україні.

Експерти Transparency International називають чотири проблеми, які нівелюють ідею прозорих та справедливих продажів, що закладена в Кодексі з процедур банкрутства, котрий вже нинішньої осені набере чинності.

По-перше, експерти вважають, що конкурс з відбору адміністратора торгової системи проведуть для «своїх». Адже визначення адміністратора пропонують покласти на спеціальну конкурсну комісію Мін'юсту. При цьому умови конкурсу не визначені.

Як відомо, нині на місце адміністратора електронної торгової системи в процедурах банкрутства претендують два державних підприємства — «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» та «СЕТАМ». Останнє, хоч зараз і передане в сферу управління Агентства з розшуку і менеджменту активів, було створене Міністерством юстиції для реалізації арештованого майна.

По-друге, є побоювання, що ще одна спеціальна комісія з розгляду скарг учасників аукціону буде заангажованою. Адже її також повинен утворити Мін’юст. Про залучення до неї представників громадськості не йдеться.

По-третє, відсутній сам порядок проведення електронного аукціону. Виходить, що процедуру аукціону буде визначати сам адміністратор торгової системи, — констатує представниця Transparency International Ukraine.

«Тобто все майно банкрутів, що буде продаватися в Україні, реалізовуватиметься за незрозумілими та непрозорими правилами», — наголошує Христина Зелінська.

І четверте: проект містить норму, що прямо суперечить Кодексу з процедур банкрутства. Йдеться про розкриття кількості учасників та їхніх унікальних індивідуальних кодів ще до початку аукціону. Це порушує основні принципи будь-яких публічних торгів, коли зайва інформація не сприяє зростанню конкуренції та відповідному збільшенню ціни продажу майна.

У такій редакції затверджувати постанову не можна — такого висновку дійшли громадські експерти.

«Судово-юридична газета» вже писала, що ідеолог створення системи «ПРОЗОРРО», а нині голова Державної митної служби Максим Нефьодов назвав провалом для продажу майна банкрутів документ, підготовлений Мін’юстом.

Ми також наводили думку адвоката Юліана Хорунжого, що призначення організатором торгів «дітища» Мін'юсту дасться в копійчину державі й учасникам ринку.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва