Переатестація суддів Верховного Суду: як будуть скорочувати ВС за законом Президента

16:56, 30 августа 2019
Діючих суддів Верховного Суду чекає відбір та скорочення, які проведе новий склад ВККС.
Переатестація суддів Верховного Суду: як будуть скорочувати ВС за законом Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Те, що Верховний Суд, який запрацював з грудня 2017 року, у разі перемоги Володимира Зеленського очікує переформатування, а суддів ВС — переатестація, почали говорити ще під час президентської кампанії.

Втім, згодом з’явилася інформація, що чіпати відносно новий орган не будуть.

Проте 29 серпня Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» № 1008, яким передбачено скорочення суддів Верховного Суду вдвічі — з 200 до 100.

По суті, діючих суддів ВС чекає переатестація, яку проведе новий склад ВККС.

Так, згідно з Прикінцевими положеннями, закон Зеленського набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту 17 пункту 2 розділу І, який набирає чинності 1 січня 2020 року.

Вища рада правосуддя має протягом 30 днів з дня набрання чинності новим законом сформувати за результатами конкурсу новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) та ухвалити рішення про затвердження персонального складу Комісії з питань доброчесності та етики (новий орган).

Новосформована ВККС протягом 2 місяців має провести відбір суддів до касаційних судів у складі Верховного Суду із числа суддів відповідних касаційних судів ВС за критеріями професійної компетентності, етики та доброчесності.

Порядок проведення відбору суддів до касаційних судів у складі Верховного Суду затверджується ВККС за погодженням із Вищою радою правосуддя.

Кількість посад у кожному з касаційних судів у складі Верховного Суду визначається з урахуванням вимог цього Закону щодо палат, які обов'язково створюються у касаційному суді, порядку формування Великої Палати Верховного Суду та з урахуванням інших визначених законом вимог.

Судді касаційних судів у складі Верховного Суду продовжують здійснювати правосуддя у межах повноважень, визначених процесуальним законом, до моменту прийняття відповідного рішення Вищою радою правосуддя.

Останнім днем роботи судді касаційного суду у складі Верховного Суду, який не пройшов процедури відбору, є дата, зазначена у рішенні Вищої ради правосуддя.

Судді Верховного Суду, які не пройшли процедуру відбору, можуть бути переведені до відповідних апеляційних судів з урахуванням рейтингу, сформованого за результатами конкурсного відбору.

Процедури, які були розпочаті ВККС відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності цим законом, продовжуються згідно з рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утвореної відповідно до цього Закону.

Цікаво також, що посадовий оклад судді Верховного Суду буде складати не 75, а 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року. Відповідно, зменшиться і зарплата членів Вищої ради правосуддя.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді