Кандидати на посади суддів звернулися до Президента та Вищої ради правосуддя

16:00, 6 сентября 2019
Добори у судді закликають не зволікати з розглядом рекомендацій та призначенням суддів.
Кандидати на посади суддів звернулися до Президента та Вищої ради правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати на посади суддів місцевих судів закликають Вищу раду правосуддя не зволікати з розглядом 467 рекомендацій щодо призначення суддів, які з серпня без руху знаходяться у Вищій раді правосуддя.

Також вони звернулись до Президента Володимира Зеленського із закликом не зволікати з подальшим виданням указів про призначення учасників добору суддями.

Детальніше про проблеми доборів на посади суддів місцевих суддів 2012, 2013, 2017 років читайте в матеріалі «Судово-юридичної газети».

Президентові України
Зеленському Володимиру Олександровичу
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11
[email protected]

Вища рада правосуддя
вул. Студентська, 12-а
м. Київ, Україна, 04050
тел.: /044/ 481-06-29
[email protected]

кандидатів на посаду судді,
які рекомендовані для призначення
на посади суддів місцевих загальних судів
електронна адреса:
[email protected]

 

  Шановний Володимире Олександровичу!

Ми - спільнота кандидатів на посаду судді, які рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (далі – ВККС України, Комісія) для призначення на посади суддів місцевих загальних судів. Звертаємось до Вас з метою інформування про поточну ситуацію із наповненням судів новими кадрами, як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, і як суб’єкта, який забезпечує фінальну стадію у цій процедурі – видання указу Президента України про призначення на посаду судді.

Чергова судова реформа стартувала після прийняття в червні 2016 року Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Саме в межах вказаної реформи у квітні 2017 року оголошено добір на посади суддів місцевих судів.

Рада Європи у 2017-2018 роках провела дослідження нових конкурсних процедур добору і призначення суддів, які були запроваджені в рамках судової реформи в Україні, і дійшла висновку, що проведена судова реформа відповідає стандартам РЄ.

Про це йдеться у Висновку Ради Європи, оприлюдненому 8 квітня на сайті Офісу РЄ в Україні. Процедура добору передбачає проведення якісних конкурсних процедур, спрямованих на відбір кращих кандидатів на посади суддів в Україні.

Процедура добору триває з квітня 2017 року, ми подолали 13 етапів цієї процедури. З 4128 правників, які взяли участь у доборі залишилось лише 722 кандидати. На підготовку кандидатів витрачені значні бюджетні та донорські кошти, зокрема, на оренду приміщень для іспитів та проведення співбесід із психологами, фінансування спеціальної підготовки у Національній школі суддів України, виплати стипендії кандидатам, тощо. Тож процес підготовки кандидатів є надзвичайно складним, тривалим і коштовним для України.

10.06.2019 за результатами спільного засідання голів Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, ректора Національної школи суддів України з метою врегулювання критичної ситуації зі здійснення правосуддя ВККС України рекомендували у стислі строки (1–2 місяці) оголосити і провести конкурси на зайняття вакантних посад у місцевих (окружних) судах для кандидатів на посади суддів, що пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів України, а також у судах з кадровим дефіцитом 50 відсотків і більше (http://www.vru.gov.ua/news/5040).

Таким чином, очільники всіх органів суддівського врядування і самоврядування узгодили необхідність проведення у першу чергу конкурсу для кандидатів, які перебувають у резерві. Завдяки вливанню цих нових кадрів у систему в 16 судах найближчим часом заплановано відновлення здійснення правосуддя на постійній основі, а у 99 судах – врегульовано надмірний рівень судового навантаження (http://bit.ly/2Zi3ZPP). Відтак, були б забезпечені права громадян на доступ до правосуддя і розгляд справ у розумні строки.

02.07.2019 ВККС України оголосила конкурс для кандидатів з резерву на 505 вакансій у місцевих загальних судах. У подальшому оголосили ще ряд конкурсів: на посади у спеціалізовані суди для кандидатів з резерву, для переведення суддів у загальні та спеціалізовані суди.

Наразі рекомендації про призначення 467 кандидатів-переможців конкурсу на посади суддів місцевих загальних судів перебувають на розгляді у Вищій раді правосуддя (надійшли 12.08.2019).

Згідно з офіційною заявою цього органу Вища рада правосуддя, розглядаючи рекомендації ВККСУ, серед іншого, зобов’язана перевірити визначений законом порядок призначення на посаду судді, в тому числі дотримання Комісією процедури призначення та проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді (стаття 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Водночас, у вказаному повідомленні є посилання на судовий спір, що розглядається у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду щодо визнання протиправним та скасування рішення ВККС України від 2 липня 2019 року про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів (адміністративна справа № 9901/378/19). Враховуючи навантаження на цей Суд, спір може тривати роками. Однак, виходячи з положень статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища рада правосуддя уповноважена самостійно перевірити законність конкурсу для кандидатів.

Отже, на сьогодні ситуація із кадровим наповненням судової системи є невизначеною й існує загроза відтермінування відновлення нормальної роботи судів на невизначений час.

Зволікання із процедурою призначення нових суддів призводить до втрати довіри суспільства до судової влади, і як наслідок – до усієї системи державного устрою. Адже цивільні позови продовжують надходити до непрацюючих судів, в той час, коли людям потрібно отримати спадщину, аліменти на утримання дітей, розірвати шлюб або отримати право на його укладення. Цивільні та адміністративні справи не передаються на розгляд до інших судів, а припадають пилом у тих, де вони повинні розглядатися згідно із процесуальним законом. Із передачею справ про адміністративні правопорушення до інших судів у різних регіонах складалась різна практика. Проте в процесі такої передачі можуть сплинути строки притягнення до адміністративної відповідальності і порушники, наприклад, Правил дорожнього руху, уникнуть відповідальності. Кримінальні справи розглядають перевантажені сусідні суди, де судді та працівники апарату працюють понаднормово. Від нестачі суддів потерпає вся правоохоронна система, яка потребує оперативного ухвалення судових рішень, що неможливо забезпечити в умовах надмірного навантаження на суддів.

Ми вимушені звернути Вашу увагу на ситуацію із добором і призначенням нових суддів, аби в майбутньому уникнути невиправданих зволікань із розглядом Вищою радою правосуддя рекомендацій для призначення кандидатів на посади суддів та виданням Указів Президента України про призначення. Крім того, вважаємо, що відслідковування ситуації в режимі реального часу буде корисним для роботи Комісії  з питань правової реформи.

Ми чесно пройшли всі стадії добору та конкурсні процедури, ми прагнемо працювати на користь утвердження в нашій державі верховенства права, на користь забезпечення доступу наших громадян до справедливого правосуддя. Ми щиро віримо в те, що чесні судді, які бажають стояти на сторожі захисту прав та законних інтересів наших громадян, потрібні нашій державі. Ми готові стати новим поколінням суддів, які втілять в життя системні зміни в роботі судової влади, повернуть довіру та повагу до правосуддя в нашій країні.

З повагою кандидати на посаду судді,
які рекомендовані для призначення
на посади суддів місцевих судів

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси