До 1 січня мають бути ухвалені зміни щодо судової реформи, — Руслан Рябошапка

11:45, 9 сентября 2019
Генпрокурор сподівається, що ВККС буде перезапущенно також до кінця року.
До 1 січня мають бути ухвалені зміни щодо судової реформи, — Руслан Рябошапка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Є невідкладні зміни, які потрібно приймати з дня на день», — повідомив Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка у своєму інтерв’ю виданню РБК-Україна.

За словами Генпрокурора, реформа КПК буде складатися з двох етапів. Вона буде стосуватися як «правок Лозового», так і інших змін. Зокрема, пропонується вирішити проблемне питання, коли прокурор вже близько року зачитує обвинувальний акт.

«Ми хочемо передбачити, щоб вступна промова прокурора була скороченою, щоб не розтягувати час там, де для цього немає необхідності. Такі зміни Президент вже вніс до парламенту як невідкладні, і я думаю, що на наступному тижні Рада зможе прийняти їх в цілому. Це невеликий законопроект, але це найбільш кричущі і невідкладні зміни», — пояснив Руслан Рябошапка.

Генеральний прокурор зазначив, що в рамках Комісії з питань правової реформи, яка діє при Президенті, планується розглянути кримінальний процес по пунктах для виявлення та виправлення всіх проблемних питань. Проте така системна робота, за словами Рябошапки, потребує декількох місяців.

Хоча Генпрокурор все ж вбачає досить конкретні строки для ухвалення змін: «До 1 січня я хотів би бачити системні зміни по КПК в парламенті, бажано вже прийняті. Крім того, до 1 січня я хотів би бачити оновлене працююче НАЗК, цим я теж займався в Офісі Президента. Повинні бути до цього терміну також прийняті зміни щодо судової реформи та, можливо, вже перезапущена ВККС, щоб нарешті був розблокований процес кадрового наповнення судів першої інстанції. Для прокуратури теж важливо, щоб суди працювали і там були судді», — пояснив Руслан Рябошапка.

Також Генпрокурор наголосив, що наразі напрацьовуються зміни і до Кримінального кодексу, тому що за останні сім-вісім років кримінальне право стало досить «розбалансованим».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддівську винагороду можна буде відрегулювати законом про бюджет.

Також ми писали, як Вища рада правосуддя оцінила законопроект Президента Зеленського щодо судової реформи.

 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва