У «Слузі народу» подали законопроект для збільшення прожиткового мінімуму вдвічі

16:33, 23 сентября 2019
Він становитиме 40% середньої плати за грудень року, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік.
У «Слузі народу» подали законопроект для збільшення прожиткового мінімуму вдвічі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 вересня народні депутати від фракції «Слуга народу» ( Г.М. Третьякова, В.О. Струневич, О.О. Арсенюк, С.Д. Гривко, А.Д. Остапенко) подали до Верховної Ради альтернативний законопроект №1175-3 про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум».

Як зазначають автори, законопроект розроблено у зв’язку з необхідністю забезпечення конституційного права громадян на достатній рівень життя шляхом встановлення прожиткового мінімуму, що необхідний для забезпечення нормального функціонування організму людини та збереження її здоров’я, забезпечення непродовольчими товарами та послугами, необхідними для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Законопроектом передбачено поняття прожиткового мінімуму — як вартісної величини, достатньої для забезпечення нормального для функціонування організму людини та збереження її здоров’я набору продуктів харчування, а також вартість непродовольчих товарів та послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Пропонується застосовувати прожитковий мінімум для загальної оцінки рівня життя в Україні, що є основою для реалізації соціальної політики та розроблення окремих державних соціальних програм; встановлення розмірів мінімальної пенсії за віком та інших видів соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування; формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Новелою проекту є встановлення того, що розмір прожиткового мінімуму не може становити менше 40% середньої заробітної плати по країні за грудень року, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Якщо б закон був ухвалений сьогодні, то прожитковий мінімум становив би 4229 грн, що майже у 2 рази перевищує суму, означену в проекті бюджету.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео, в якому Віталій Безгін розповідає про те, як «Слуга народу» реформує державну службу.

Також ми писали про те, що ж залишилось у законопроекті №1009 від першої редакції.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду