Зарплати суддів, прокурорів, ДБР та НАБУ планують відв’язати від прожиткового мінімуму

14:35, 15 октября 2019
Розробляється законопроект, за яким зарплати суддів, прокурорів, ДБР та НАБУ планують відв’язати від прожиткового мінімуму.
Зарплати суддів, прокурорів, ДБР та НАБУ планують відв’язати від прожиткового мінімуму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська представила концепцію реформування прожиткового мінімуму (ПМ) в Україні. Така ініціатива була представлена для обговорення на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 11 жовтня.

«Ініціатива передбачає «відв’язку» понад 150 видів соціальних виплат та фінансових показників від прожиткового мінімуму. При цьому пенсії та допомога малозабезпеченим сім’ям залишаться єдиними видами виплат, «прив’язаними» до ПМ.

Розмір усіх інших виплат пропонуємо встановлювати в абсолютних цифрах і переглядати їх кожного року при прийнятті Державного бюджету», — заявила міністр.

За словами Юлії Соколовської, така реформа («відв’язка» від прожиткового мінімуму) не призведе до зменшення розміру соцдопомоги. Для деяких категорій населення розмір виплат навіть збільшиться.

Як зазначила голова Комітету Галина Третякова, пропозиція Міністерства соціальної політики свідчить про бажання нового керівництва «проводити справжню соціальну політику та реально допомагати тим українцям, які цього справді потребують».

У той же час перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк назвав пропозицію «революційною» і такою, що справді може змінити життя людей на краще.

На засіданні сторони домовилися про проведення громадських та комітетських слухань на цю тему для формалізації пропозиції і оформлення її у відповідний законопроект.

Нагадаємо, що саме до прожиткового мінімуму прив’язані оклади суддів, прокурорів, працівників ДБР, НАБУ тощо.

Зокрема, згідно з останніми змінами до законодавства про прокуратуру від 19 вересня цього року, посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становить 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

З 1 січня 2021 року посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становить 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, а з 1 січня 2022 року — 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Посадові оклади інших прокурорів установлюються пропорційно до посадового окладу прокурора окружної прокуратури з коефіцієнтом:

1) прокурора обласної прокуратури — 1,2;

2) прокурора Офісу генерального прокурора — 1,3.

Відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» базовий розмір посадового окладу судді становить:

1) судді місцевого суду — 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

2) судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

3) судді Верховного Суду — 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Згідно із Законом «Про Державне бюро розслідувань», установлюються такі посадові оклади працівників Державного бюро розслідувань відповідно до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року:

1) директор Державного бюро розслідувань — 30;

2) перший заступник, заступник директора Державного бюро розслідувань — 28;

3) керівник територіального управління, керівник управління центрального апарату Державного бюро розслідувань — 26;

4) начальник відділу центрального апарату Державного бюро розслідувань — 24;

5) начальник відділу територіального управління Державного бюро розслідувань — 22;

6) слідчий, оперуповноважений органу Державного бюро розслідувань — 20.

Таким чином, на даний час залишається відкритим питання, чи означає така ініціатива «заморожуванням» посадових окладів або ж вони кожного року будуть встановлюватися по-новому.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді