Як забезпечити доступ захисника до підзахисного: обговорюється законопроект

18:10, 18 октября 2019
Законотворці пропонують зняти всі обмеження на тривалість та кількість зустрічей засудженого з адвокатом.
Як забезпечити доступ захисника до підзахисного: обговорюється законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист» №2063 від 04.09.2019. Верховній Раді рекомендовано прийняти його за основу.

Депутати прагнуть удосконалити деякі законодавчі акти, що регулюють ув’язнення осіб. Зокрема це Кримінально-виконавчий кодекс України, Кримінально-процесуальний кодекс України та Закон України «Про попереднє ув’язнення».

Поправки до цих законів гарантуватимуть засудженому право на правову допомогу, конфіденційні юридичні консультації з адвокатом. Пропонується поширити таке право і на засуджених осіб, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров'я, утримуються у дільниці карантину, діагностики та розподілу побачення засудженим, поміщені в карцер.

Також парламентарії вважають за необхідне зняти всі обмеження на тривалість та кількість зустрічей з адвокатом, у тому числі в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні з 7-ї до 20-ї години.

Проти цього виступає Головне наукове-експертне управління, яке зауважило, що пропозиція надати зазначеним вище особам право відвідування установи попереднього ув’язнення або виконання покарання в будь-який час і без будь-яких обмежень (у межах часу з 7:00 до 20:00) не узгоджується з положеннями п. 23.1 Європейських пенітенціарних правил, затверджених Комітетом міністрів Ради Європи від 12 листопада 1987 року, згідно з якими всі ув’язнені мають право на отримання правової допомоги, і адміністрація пенітенціарної установи зобов'язана надати розумні можливості для отримання доступу до такої допомоги.

Згідно із законопроектом, адвокати, захисники, законні представники мають бути невідкладно допущені адміністрацією установи виконання покарань до засудженого у робочі, вихідні, святкові, неробочі дні з 7-ї до 20-ї години без спеціального дозволу (акредитації).

Автори законопроекту також пропонують прибрати із законодавства необхідність отримання дозволів слідчого та суду на побачення захисника з обвинуваченим.

Окремо такі норми пропонується запровадити і для військовослужбовців.

Також адвокат повинен повідомлятися про зміну статусу підзахисного, зміну місця його утримання та маршруту прямування. Організувати таке повідомлення повинна адміністрація закладу, у якому знаходиться ув’язнена особа.

Такі ж та інші поправки пропонується внести до Закону України «Про попереднє ув’язнення».

Повноваження захисника щодо здійснення захисту особи, яка тримається під вартою, підтверджуються відповідно до статті 50 Кримінального процесуального кодексу України, законного представника — за пред’явленими документами, що підтверджують його статус законного представника і посвідчують його особу.

Навіть якщо в місці попереднього ув'язнення запроваджується особливий режим, посилюється охорона, нагляд за особами, взятими під варту, припиняються всі заходи, що проводяться з цими особами, а також надання побачень, зустрічі із захисником не припиняються.

Депутати наголосили, що зустрічі засудженого з адвокатом повинні проходити в конфіденційному режимі.

У тексті поправок крім захисника згадуються також законний представник, інші особи, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Як розповів автор законопроекту Сергій Власенко, законопроект розповсюджується на чотири категорії осіб:

  • захисники у кримінальних справах;
  • адвокати, що представляють засуджену особу в інших (не кримінальних) справах;
  • законні представники;
  • фахівці у галузі права, які представляють особу в Європейському суді з прав людини.

Щодо останнього, про ЄСПЛ в законопроекті не згадується, на що звернула увагу заступник міністра юстиції Валерія Коломієць. Вона вважає, що таке положення проекту потребує уточнення.

Сергій Власенко також розповів про випадки, коли адміністрація закладу виконання покарання не допускає адвоката до підзахисного, мотивуючи тим, що засуджена особа нібито відмовляється від зустрічі із захисником. Він запропонував механізм протидії цьому: підзахисний повинен сказати про відмову в очі своєму захиснику.

Під час розгляду поправок комітетом народний депутат України Володимир Ватрас заявив, що його, вже у статусі нардепа, в Хмельницькому СІЗО не пустили до осіб, які ще не були засуджені і не відбували покарання. Адже, відповідно до Закону України «Про попереднє ув’язнення», до таких осіб народних депутатів не допускають. До речі, обговорюваний законопроект цю проблему також не вирішує.  

Депутати підтримали законопроект з надією, що всі зазначені ними прогалини будуть усунені в подальшому.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін ухвалив постанову про страхування відповідальності арбітражного керуючого.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва