Викрадення кабелю зв’язку потягне на 10 років з конфіскацією майна: законопроект №2235

18:40, 22 октября 2019
Народні депутати планують зупинити пошкодження та викрадення телекомунікаційної мережі.
Викрадення кабелю зв’язку потягне на 10 років з конфіскацією майна: законопроект №2235
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді 7 жовтня народні депутати Олександр Федієнко, Денис Монастирський, Володимир Ватрас та інші зареєстрували законопроект №2235 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за умисне пошкодження, руйнування, викрадення телекомунікаційної мережі)».

Як зазначають народні обранці, злочинні втручання у функціонування складових телекомунікаційної мережі мають негативні наслідки, як для споживачів телекомунікаційних послуг, оскільки це впливає на рівень та якість послуг, які вони отримують, так і для операторів, провайдерів телекомунікацій, які несуть значні матеріальні збитки для відновлення власної телекомунікаційної інфраструктури.

Пошкодження та викрадення складових телекомунікаційної мережі негативно впливає на нормальну роботу закладів охорони здоров’я, правоохоронних органів, органів державної влади, частин пожежної охорони, підрозділів Збройних сил України та інших об’єктів, що є стратегічно важливими для функціонування економіки і національної безпеки держави, суспільства та населення.

У пояснювальній записці також зазначаються, що однією з причин почастішання випадків злочинів, направлених на пошкодження, руйнування, викрадення складових телекомунікаційної мережі, є неспіврозмірність наслідків з покаранням, яке може бути застосовано до зловмисників.

Тому, на думку народних депутатів, введення відповідальності у статті 360 Кримінального кодексу України із встановленням покарання за викрадення телекомунікаційних мереж є вкрай нагальним, оскільки шкода, яка завдається суспільству і державі внаслідок викрадення складових телекомунікаційних мереж, значно різниться за тяжкістю та наслідками від шкоди, понесеної від крадіжки особистого майна.

Зокрема, стаття 360 ККУ доповнюється таким змістом:

  1. Умисне пошкодження, руйнування, викрадення телекомунікаційної мережі або споруд чи обладнання, які входять до її складу, — карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

  2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або загальнонебезпечним способом, — караються обмеженням волі на строк від трьох до шести років або позбавленням волі на той самий строк.

  3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони завдали майнову шкоду у великих розмірах або спричинили тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років із конфіскацією майна.

У примітках до статті 360 зазначається, що:

1) Майнова шкода визнається у великих розмірах, якщо вона в три тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

2) Діями, що спричинили тяжкі наслідки, вважаються дії, що спричинили припинення надання телекомунікаційних послуг об’єктам критичної інфраструктури, закладам охорони здоров’я, правоохоронним органам, органам державної влади, частинам пожежної охорони, підрозділам Збройних сил України, іншим об’єктам, що є стратегічно важливими для функціонування економіки, національної безпеки держави та суспільства.

Нагадаємо, у «Слузі народу» вважають, що затримка впровадження ЄСІТС зупинить розгляд справ щодо банкрутства.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді