Граничні норми споживання газу й неправомірність нарахування населенню плати: постанова ВП ВС

12:02, 18 ноября 2019
Для застосування санкції та встановлення граничного обсягу споживання природного газу потрібно довести факт правопорушення.
Граничні норми споживання газу й неправомірність нарахування населенню плати: постанова ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивач звернувся до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз» (далі — ПАТ «Кременчукгаз») про визнання неправомірними та скасування рішень про встановлення об`єму спожитого газу, зобов`язання здійснити перерахунок об`ємів природного газу, встановити квартирний прилад обліку газу та надати доступ до показань будинкового приладу обліку та розрахунків за спожитий газ.

Позов мотивовано тим, що дії відповідача щодо встановлення по його квартирі фактичного об`єму спожитого газу за липень, серпень, вересень, жовтень та листопад 2016 року за граничними нормами споживання таким, що не відповідає вимогам закону.

У зв`язку з викладеним позивач просив суд визнати неправомірним рішення комісії ПАТ «Кременчукгаз» щодо розгляду актів про порушення та проведення перерахунків при розподілі природного газу в частині встановлення позивачу об`єму спожитого природного газу за граничними нормами споживання, зобов`язати відповідача здійснити перерахунок об`ємів природного газу за нормою споживання 4.4 куб. м у місяць на одну людину, зобов`язати відповідача за власний рахунок встановити квартирний прилад обліку газу і надати доступ до показань будинкового приладу обліку та розрахунків.

Рішенням районного суду, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду, позовні вимоги задоволено частково. Визнано неправомірними рішення комісії ПАТ «Кременчугаз» про розгляд актів про порушення та проведення перерахунків при розподілі природного газу в частині встановлення позивачу об`єму спожитого природного газу за граничними нормами споживання. Зобов`язано ПАТ «Кременчукгаз» здійснити перерахунок об`ємів природного газу за нормою споживання 4,4 куб. м у місяць на одну людину. У задоволенні позовних вимог в частині перерахунку за січень та лютий 2017 року, а також в частині зобов`язання встановити квартирний прилад обліку газу та надання доступу до показань будинкового приладу обліку та розрахунків відмовлено.

Судові рішення мотивовані тим, що відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку для населення, що проживає в квартирах та використовується тільки для приготування їжі — з 01 січня 2018 року, тому норми споживання природного газу для таких споживачів будуть становити у разі відсутності приладів обліку газу до 01 січня 2018 року — 4,4 куб. м

Також суди зазначали, що для застосування санкції та встановлення граничного об`єму споживання природного газу має бути доведено факт правопорушення, а саме: відмови споживача, який не забезпечений лічильником природного газу, від його встановлення за рахунок оператора ГРМ, а в даному випадку позивач ініціював питання про встановлення в його квартирі такого лічильника. Разом з цим ПАТ «Кременчукгаз» доказів здійснення позивачем протидії встановленню загальнобудинкового приладу обліку не надано, складання та оформлення акта про порушення здійснено без дотримання визначеної законом процедури, а, відтак, відсутні правові підстави для визначення позивачу обсягу споживання природного газу згідно граничних об`ємів.

Позиція Великої Палати Верховного Суду

Порядок та підстави забезпечення населення приладами обліку природного газу врегульований законами України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», «;Про ринок природного газу», Кодексом ГРМ, Тимчасовим положенням про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2002 року № 620, Типовим договором та Типовим договором постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2500.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» суб`єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов`язані до 01 січня 2018 року забезпечити безкоштовне встановлення лічильників газу для населення, яке проживає у квартирах та приватних будинках, де газ використовується тільки для приготування їжі. Крім того, цим законом передбачено, що в тарифі на газ закладено встановлення квартирних лічильників газу.

Відповідно до пунктів 3, 4, 7 частини першої статті 21 Закону України «Про захист прав споживачів» крім інших випадків порушень прав споживачів, права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо виконавець послуги нав`язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами, порушується принцип рівності сторін договору, ціну продукції визначено неналежним чином.

Позивач правомірно просив встановити йому індивідуальний газовий лічильники, а не загальнобудинковий, як на те наполягав відповідач, тому в ПАТ «Кременчукгаз» не було законних підстав для нарахування йому об`ємів природного газу в розмірі граничної місячної норми споживання на одну особу.

Отже рішення комісії ПАТ «Кременчукгаз» з розгляду актів про порушення та проведення перерахунків при розподілі природного газу в частині встановлення позивачу об`єму спожитого природного газу за граничними нормами споживання - прийнято з порушенням норм чинного законодавства. Відповідач своїми діями порушив права споживача, які гарантовані статтею 24 Конституції України та частиною першою статті 21 Закону України «Про захист прав споживачів».

З рішенням по справі № №524/7637/16-ц можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала постанову КЦС ВС щодо розірвання спадкового договору через невиконання умов.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки