Механізм встановлення тарифів та нові договори про надання комунальних послуг: що пропонує законопроект 2458

14:25, 19 ноября 2019
Законопроект врегульовує питання встановлення тарифів, призначення управителя багатоквартирного будинку та визначення окремих повноважень НКРЕКП.
Механізм встановлення тарифів та нові договори про надання комунальних послуг: що пропонує законопроект 2458
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Слуги народу» (народні депутати Євген Пивоваров, Андрій Герус та інші) запропонували проект закону №2458 про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, що 10 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 09.11.2017 «Про житлово-комунальні послуги». Одразу ж виникла необхідність удосконалення норм і положень чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, зокрема, співвласникам усіх багатоквартирних будинків (незалежно від обраної ними форми управління будівлею) треба ухвалювати рішення про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу).

Підсумувавши основні положення пропонованих законопроектом №2458 змін, варто зазначити, що основні його положення стосуються механізму встановлення  тарифів на комунальні послуги. Так, проектом закону передбачено запровадження диференційованих тарифів на транспортування та постачання теплової енергії (залежно від наявності/відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів). Наслідком, на думку авторів законопроекту, стане унеможливлення подвійної компенсації споживачами витрат на утримання та обслуговування центральних та індивідуальних теплових пунктів. Крім того, пропонується  відхід від вимоги щодо формування побудинкових тарифів на послугу з постачання гарячої води за наявності у таких будинках індивідуальних теплових пунктів (ІТП).

У випадку прийняття законопроекту зі споживачами комунальних послуг у приватному секторі та у багатоквартирних будинках, які не обрали модель організації договірних відносин, будуть укладені нові договори теплопостачання, постачання гарячої води, централізованого водопостачання тощо. Планується запровадження публічних договорів про надання комунальних послуг, що дозволить уникнути додаткових фінансових витрат, пов’язаних із укладенням договорів у письмовій формі. При цьому щодо виконавців буде  встановлений обов’язок інформування споживачів щодо якості послуг.

Законопроект визначає повноваження НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії шляхом внесення змін до Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» та затвердження типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в багатоквартирних будинках для операторів газорозподільних систем.

Крім того, автори законопроекту виступили з ініціативою врегулювання деяких питань списання з балансу багатоквартирних будинків з метою обрання співвласниками форми управління такими будинками.

Законодавчі нововведення стосуються й органів місцевого самоврядування: проект закону визначає, що конкурси з призначення управителів багатоквартирними будинками будуть проводитися ОМС лише у разі отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада України ухвалила за основу зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії».

Крім того, ми писали, що «зелені тарифи» залишаться незмінними: Тимофій Милованов зробив заяву.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси