Компенсація за відмову від права на землю: оприлюднено законопроект

15:30, 21 декабря 2019
Законопроект передбачає процедуру жеребкування щодо виплати грошових компенсацій.
Компенсація за відмову від права на землю: оприлюднено законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проект закону №2616 про внесення змін до Земельного кодексу України подали на розгляд до Верховної Ради народні депутати, члени політичної партії «Слуга народу» Сергій Гривко, Павло Халімон та ін.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», народні обранці пропонують встановити компенсацію за добровільну відмову від законного права на отримання земельної ділянки.

Отже, статтю 121 Земельного кодексу України планується доповнити частиною 4 наступного змісту:

«У разі добровільної відмови від права на одержання земельної ділянки для ведення фермерського господарства та/або земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, та/або земельної ділянки для ведення садівництва, та/або земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах, та/або земельної ділянки для індивідуального дачного будівництва для будівництва індивідуальних гаражів, — громадяни України мають право на отримання грошової компенсації за таку відмову. Про добровільну відмову від права на одержання земельної ділянки та отримання компенсації громадянином України подається заява до представницького органу територіальної громади, в якій він має право на одержання відповідної земельної ділянки.

Грошова компенсація визначається за ринковою вартістю відповідної земельної ділянки, з урахуванням регіону, де громадянин України мав право на отримання ділянки, та цільового призначення земельної ділянки.

Грошові компенсації, передбачені абзацами 1-2 цього пункту, виплачуються з бюджету відповідної територіальної громади в межах виділених коштів у порядку жеребкування. Представницькі органи територіальних громад зобов’язані щороку передбачати у відповідних бюджетах виділення коштів на виплату компенсацій, передбачених цією частиною».

Нагадаємо, відповідно до положень Земельного кодексу України громадянам України за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть передаватися безоплатно у власність або надаватися в оренду земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і гаражного будівництва в межах норм, визначених цим кодексом. 

Наразі не всі громадяни можуть реалізувати своє законне право на отримання земельних ділянок. Наприклад, органи місцевого самоврядування, до повноважень яких належить розпорядження землями комунальної власності, все частіше надають немотивовані відмови на заяви громадян про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою земельних ділянок для потреб, передбачених ЗК. Причинами можуть бути, наприклад, «відсутність вільних земельних ділянок» чи наявність нічим не передбаченого рішення ОМС про черговість порядку отримання землі. Іноді подана у визначеному порядку заява особи навіть не розглядається на засіданні відповідної ради, а посадові особи ОМС пишуть «відписки», в яких аргументують неухвалення рішення недостатньою кількістю голосів депутатів чи іншими причинами, які суперечать статті 118 ЗК України.

Водночас, відповідно до чинного законодавства, підставою відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації.

На думку авторів законопроекту, запровадження компенсації усуне соціальну несправедливість, коли дехто з громадян використовує своє право на приватизацію усієї передбаченої законом землі, а декому не вдається отримати жодної ділянки.

У будь-якому випадку механізм виплати такої компенсації має враховувати реальну можливість бюджетів територіальних громад щодо його реалізації.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Держгеокадастр планує вирішити проблему накладення земельних ділянок.

Крім того, ми писали про практику Верховного Суду щодо права постійного користування земельною ділянкою.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області