Підвищення суддівських окладів призупинять: законопроект Кабміну

11:10, 27 декабря 2019
Кабінет Міністрів пропонує зупинити норму про підвищення суддівських зарплат.
Підвищення суддівських окладів призупинять: законопроект Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оклади суддів місцевих та апеляційних судів можуть «заморозити». Про це йдеться у законопроекті, який вніс до Верховної Ради Кабінет Міністрів України.

«Відповідно до проєкту Закону відтерміновується на один рік норма Закону щодо визначення з 01.01.2020 посадових окладів для судді місцевого суду у розмірі 30 прожиткових мінімумів та для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 01 січня календарного року.

Відповідно, у 2020 році розмір посадових окладів становитиме для судді місцевого суду 25 прожиткових мінімумів, а для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року», — зазначено у законопроекті.

Реалізація проекту закону дозволить забезпечити збалансування державного бюджету, вважають в уряді.

В якості пояснення КМУ наводить наступні аргументи.

«Конституційний Суд України у своєму рішенні від 25.01.2012 № 3-рп/2012 у справі за конституційним поданням правління Пенсійного фонду України щодо офіційного тлумачення положень статті 1, частин першої-третьої статті 95, частини другої статті 96, пунктів 2, 3, 6 статті 116, частини другої статті 124, частини першої статті 129 Конституції України, пункту 5 частини першої статті 4 Бюджетного кодексу України, пункту 2 частини першої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України в системному зв’язку з окремими положеннями Конституції України установив, що відповідно до правової позиції Конституційного Суду України, викладеної в Рішенні від 26.12.2011 № 20-рп/2011, передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства. Крім того, такі заходи можуть бути обумовлені необхідністю запобігання чи усунення реальних загроз економічній безпеці України, що згідно з частиною першою статті 17 Конституції України є найважливішою функцією держави», — зазначено в пояснювальній записці.

Слід зазначити, що порівняльна таблиця підписана Директором Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександром Олійником, а пояснювальна записка — міністром юстиції Денисом Малюською.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду