Кабмін вніс до Ради законопроект, що не відповідає Конституції

12:27, 20 января 2020
Законопроект уряду про внесення змін до закону про судоустрій не відповідає Конституції України.
Кабмін вніс до Ради законопроект, що не відповідає Конституції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У листопаді 2019 року уряд зареєстрував у парламенті законопроект, розроблений Міністерством юстиції України, про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №2484.

Сам законопроект достатньо простий та спрямований на приведення Закону «Про судоустрій і статус суддів» у відповідність із Законом від 22 листопада 2018 року №2617-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (законом про кримінальні проступки).

Втім, у законопроекті міститься зміна до статті у редакції, яка не відповідає Конституції.

Зокрема, ч. 2 ст. 49 «Недоторканність та імунітет судді» пропонується викласти у такій редакції: «Суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення кримінального правопорушення або дисциплінарного проступку». Тобто поняття «злочин» пропонується замінити поняттям «кримінальне правопорушення». Однак відповідна стаття 126 Конституції оперує саме поняттям «злочин».

Представник Міністерства юстиції під час засідання Комітету повідомила, що Мін'юст відмовився відізвати цей законопроект.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики вирішив відкласти даний законопроект уряду та направити його на розгляд відповідного підкомітету з питань конституційного права.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва