Дисциплінарна комісія приватних виконавців: неочікуване рішення Мін’юсту

19:30, 18 февраля 2020
Представники професійної спільноти підозрюють, що знову йде наступ на їх незалежність.
Дисциплінарна комісія приватних виконавців: неочікуване рішення Мін’юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Приватний виконавець Андрій Авторгов, який був призначений у Дисциплінарну комісію приватних виконавців при Міністерстві юстиції України за квотою відомства, повідомив, що його без пояснення причин виключили зі складу комісії, призначивши на це місце іншу особу.

Екс-член ДКПВ наводить також витяг із Положення про Дисциплінарну комісію приватних виконавців, де в пункті 8 говориться, що строк повноважень членів Дисциплінарної комісії становить два роки, термін яких ще не сплив, а у пункті 22 зазначені причини виключення зі складу комісії. Зокрема, позбутися членства можна у разі:

  • неявки на засідання Дисциплінарної комісії без поважних причин;
  • звільнення із займаної посади, зупинення або припинення діяльності приватного виконавця.

Крім того, рішення про виключення члена зі складу Дисциплінарної комісії приймається шляхом голосування простою більшістю голосів від кількості присутніх на засіданні членів Дисциплінарної комісії та оформлюється протоколом, що підписується всіма присутніми на засіданні членами комісії.

Нічого такого, як стверджує приватний виконавець, щодо нього не застосовувалось. Рішення про зміни персонального складу Дисциплінарної комісії прийнято керівництвом Мін’юсту одноосібно, і вже затверджене відповідним наказом.

У професійній спільноті ця новина викликала здивування.

Нагадаємо, що до складу Дисциплінарної комісії приватних виконавців входять чотири представники професії, чотири представники державного регулятора цієї сфери, а також один суддя. У вересні 2019 року склад ДКПВ, до якої у професійної спільноти були серйозні претензії, новим керівництвом Мін’юсту був повністю оновлений. Крім того, за ініціативою міністерства у свою квоту в комісії вона включила не чиновника, а, власне, Андрія Авторгова, якого міністр Денис Малюська назвав авторитетним представником професії, одним із тих, над яким система відверто знущалася.

Тепер же на сторінці приватного виконавця у «ФБ» можна прочитати наступне:

«Поки 5 незалежних професіоналів входили до складу комісії, в Комісії не було жодного шансу проголосувати несправедливо, навіть при великому бажанні її членів від МЮ. 51=4… грати стає легше. Дуже, дуже, дуже прикро, що МЮ не бажає незалежної, справедливої та неупередженої ДКПВ».

«Невже Андрій втратив свій авторитет? Всі знають випадки коли Андрій голосував за притягнення навіть своїх знайомих приватних виконавців, за що і потрапляв в їх немилість. Це і є приклад принциповості та незалежності члена колегіального органу. Якщо Мін'юст буде хаотично змінювати склад дисциплінарної комісії, то про яку сталість дисциплінарної практики можна говорити? А про незалежність та принциповість членів ДК взагалі тут мови і не може бути».

«Таким чином, ця зміна є не чим іншим, ніж демонстрацією авторитарної позиції в регулюванні діяльності приватної професії. Чітким сигналом, що голосувати потрібно не за внутрішнім переконанням незалежного члена ДК, а за переконанням посадовців з Мін'юсту. На жаль, підтримка професії залишилась лише публічними висловлюваннями»,  пишуть колеги по професії.

Андрій Авторгов повідомив «Судово-юридичній газеті», що сьогодні, 18 лютого відбулося чергове засідання Дисциплінарної комісії, але вже без його участі.

«В комісії приватні виконавці намагалися заявити, що наказ незаконний. Натомість представники міністерства, суддя і новообраний член комісії не погодилися з цим»,  розповів він.

Також звільнений член комісії підтвердив, що йому досі невідома мотивація його відставки, якихось конкретних претензій він не чув.

«Складнощі у спілкуванні з членами комісії від Мін’юсту були традиційними  вони пропонували якісь заходи покарання приватних виконавців за формальні порушення, а я разом з іншими представниками професії вважав, що немає підстав для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Особисто мені не до вподоби практика навішування таких стягнень не за справи. Адже нас обклали застарілими правилами діловодства, якимись нереальними законодавчими обмеженнями, в тому числі і по термінах виконання. А от щодо принципових питань ми голосували жорстко. Ми підтримали кілька призупинень діяльності на місяць, винесення доган та попереджень. Були навіть одностайні результати голосувань разом із представниками регулятора. Вважаю, що в комісії була нормальна ділова атмосфера»,  розповів нашому виданню Андрій Авторгов.

До речі, на звільнене місце знову призначений приватний виконавець, але, як стверджує Авторгов, за інформацією на сайті Мін’юсту, ця особа виграла конкурс у держслужбу і незабаром стане керівником в системі управління державною виконавчою службою.

«Фактично це завтрашній чиновник Мін’юсту. Таким чином, мені видається, що знову почався наступ на інститут приватних виконавців, і, на жаль, найближчим часом я не чекаю справедливості ні для себе, ні для моїх колег від такого складу дисциплінарної комісії»,  констатує вчорашній член комісії.

Він також зауважив, що дякує Міністру юстиції за довіру і за здобутий черговий досвід.

На жваве обговорення даної події у «ФБ», до речі, зреагував і сам міністр юстиції Денис Малюська. Під постом Авторгова він написав наступне: «Положення про комісію (наказ Мін'юсту) виписано мегакриво і потребує зміни для чіткого розуміння, як повинна оформлюватися зміна складу. Наведене Вами тлумачення норм теоретично можливе, але призведе насправді до багатьох абсурдних висновків, наприклад, що смерть чи недієздатність члена комісії не заважають такій особі залишатись членом комісії та голосувати. Практика застосування Положення була і залишається іншою: є процедура виключення самою Комісією будь-якого члена, і є процедура заміни члена комісії органом, до квоти якого такий член входить. Саме за останньою процедурою Вас і включили до складу комісії (і якщо ваша заміна була незаконною, то так само напевно сумнівним було і призначення). Думаю задля уникнення різнотлумачення я внесу зміни у Положення, де цю прогалину ми врегулюємо. Дякую за роботу в комісії та пропозиції щодо поліпшення законодавства, реально і щиро за це вдячний».

Як наголошують приватним виконавцям їх колеги з Інституту арбітражних керуючих, зокрема знаний фахівець у сфері банкрутства Олександр Бірюков, дисциплінарна комісія при Міністерстві  — це політичний орган, тому необхідно створювати свій дисциплінарний орган при самоврядній організації, як це працює у всьому світі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси