Питання зі створенням ВККС може вирішитися найближчими днями — Михайло Цуркан

10:39, 10 марта 2020
Я думаю, що буде одне з рішень КСУ, міжнародна спільнота зрозуміє нашу внутрішню проблематику, і в зв’язку з цим буде дещо м’якшою реакція щодо міжнародних експертів: Михайло Цуркан про проблему зі створенням ВККС.
Питання зі створенням ВККС може вирішитися найближчими днями — Михайло Цуркан
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, сьогодні, 10 березня, спливає термін формування конкурсної комісії з відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Вища рада правосуддя, яка, за законом, має затвердити склад цієї комісії, вже двічі відкладала дату її створення. Втім, ВККС досі не сформована.

Оцінювати кандидатів до нової ВККС має конкурсна комісія, яка, згідно із Законом Президента Зеленського про судову реформу № 193-IX, складається із шести членів: трьох представників Ради суддів і трьох міжнародних експертів.

Квота іноземних представників у конкурсній комісії має складатися із числа експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції, до складу Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ). Тобто йдеться про ті самі організації, що делегували своїх представників до ГРМЕ, яка у 2018 році брала участь у доборі членів Вищого антикорупційного суду України. ВРП звернулася до них із пропозицією делегувати міжнародних експертів до складу конкурсної комісії відразу після оголошення конкурсу з добору членів ВККС – 12 грудня 2019 року. Однак відповідей не отримала.

Не виявила наміру брати участь у створенні конкурсної комісії й жодна із 12 міжнародних організацій, з якими Україна працює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів. До цих організацій, згідно з переліком, наданим ВРП МЗС, ВРП також зверталася з відповідним проханням.

Чи можна вийти із замкненого кола з нестворенням ВККС? На дане питання в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» відповів кандидат до Конституційного Суду України, заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів, суддя ВАСУ у відставці Михайло Цуркан.

«На мій погляд, воно розв’яжеться буквально найближчими днями. Це, знов-таки, моє особисте бачення. Я думаю, що буде одне з рішень КСУ. Міжнародна спільнота зрозуміє нашу внутрішню проблематику, і в зв’язку з цим буде дещо м’якшою реакція щодо міжнародних експертів.

Тобто якщо буде таке побажання – залишити нашу чинну систему у спокої, то міжнародні експерти із цим погодяться.

Питання в іншому: щоб їхня допомога не перетворилася у перебирання на себе наших внутрішніх функцій. Бо допомогу не можна міняти на суверенітет.

Було б правильніше, щоб більша частина членів ВККС була все ж такими суддями, яких обирають самі судді. Твердження політиків про те, що наша система ще не доросла або потребує залучення іноземних партнерів для вирішення цих питань, є надуманим. Парламенту не довіряють і не довіряли – його що, обирають міжнародні інституції? До Президента чи Кабміну може зменшитися довіра – це значить, що їх мають обирати міжнародні інституції? 

Ми маємо, як це модно казати, не перетинати «червоні лінії». Ми повинні розуміти проблематику, але не переступати бар’єр, за яким йде втрата суверенної влади», — зазначив Михайло Цуркан.

Раніше «Судово-юридична газета» оприлюднила повне інтерв’ю з кандидатом до КСУ, заступником директора тестологічного центру Національної школи суддів та суддею ВАСУ у відставці Михайлом Цурканом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді