Голова ДСА прокоментував ситуацію з фінансуванням судів

18:48, 10 марта 2020
Зеновій Холоднюк розповів, яким чином судова система вирішувала фінансові проблеми в минулому році.
Голова ДСА прокоментував ситуацію з фінансуванням судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховному Суді говорили про проблеми фінансування судової системи.

Під час розширеної наради з головами апеляційних та касаційних судів, яка пройшла в Верховному Суді за участю голів Ради суддів та Вищої ради правосуддя, про це доповідав Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

Він повідомив, що потреба у фінансуванні судової системи в 2019 році складала 21,8 мільярда гривень. Фактично суди отримали лише близько 72 відсотків від необхідної суми (15 мільярдів 778 мільйонів гривень).

У бюджеті України на 2020 рік фінансування видатків судової системи складає 14 мільярдів 622 мільйона гривень. З них 13 мільярдів 390 мільйонів гривень передбачені на виплату заробітної плати (68,7 відсотка від потреби). Крім того, інші поточні видатки – це 995 мільйонів гривень (необхідно 2,2 мільярда гривень, тобто дефіцит складає 1,2 мільярда гривень).

На капітальні видатки виділяється 236 мільйонів грн при потребі у 2 мільярда 680 мільйонів гривень, тобто дефіцит складає 2 мільярди 444 мільйони гривень.

У 2019 році проблеми з фінансуванням судів частково вирішувалися за рахунок судового збору, залишку невикористаних коштів у 2018 році та тих коштів служби судової охорони, що фактично не були нею використані.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович звернув увагу на те, що в січні 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» № 465-IX. Цим Законом змінювалися умови та порядок нарахування і сплати єдиного соціального внеску. Але також були внесені зміни і до іншого закону, а саме до Закону України «Про судовий збір».

Зазначеними змінами ставки судового збору було зменшено.

Зокрема, сьогодні необхідно сплачувати за подання до адміністративного суду:

 

У попередній редакції Закону гранична межа при сплаті судового збору була відсутня.

Михайло Смокович стверджує, що раніше ставки судового збору були обраховані таким чином, що КАС мав можливість утримувати себе сам за рахунок спеціального фонду. Ці ставки були погоджені з Міжнародним валютним фондом. Проте, їх зменшення тягне за собою зменшення спеціального фонду, що вплине на фінансування судової установи.

За словами Голови ДСА Зеновія Холоднюка, у зв’язку з внесенням змін до Закону України «Про судовий збір» у 2019 році суди недоотримали понад 150 мільйонів гривень.

Раніше голова ДСА прокоментував ситуацію із зарплатами працівників апаратів судів.

Крім того розповідалося, що РСУ та ДСА шукають вихід із проблеми з заробітною платою в апаратах судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде