Голова ДСА прокоментував ситуацію із зарплатами працівників апаратів судів

18:07, 6 марта 2020
Зеновій Холоднюк: ДСА вимушена використовувати частину централізованого фонду заробітної плати.
Голова ДСА прокоментував ситуацію із зарплатами працівників апаратів судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час розширеної наради з головами апеляційних та касаційних судів, яка пройшла в Верховному Суді за участю голів Ради суддів та Вищої Ради правосуддя, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк прокоментував шквал колективних скарг працівників апаратів судів щодо незадовільного рівня заробітної плати.

Також Зеновій Холоднюк розповів, що в 2019 році в цілому вдалося зберегти середньомісячну заробітну плату працівників апарату на тому ж рівні, яку вони отримували в 2018 році. Зробити це вдалося за рахунок додаткового фонду заробітної плати. Проте, Голова ДСА визнав, що по окремих судах деяких юрисдикціях середня заробітна плата була незначно зменшена.

Проте, в цілому в січні 2020 року картина погіршилася проти середньомісячних показників 2019 року.

Хоч при цьому в січні 2020 року вдалося не тільки зберегти середню заробітну плату на рівні січня 2020 року, а навіть збільшити середньомісячну зарплату працівників апарату суду.

 Але якщо в 2019 році фонд оплати праці для працівників апарату складав 5,7 мільярда гривень, то в бюджеті на 2020 рік сума, закладена на виплату заробітної плату працівникам апарату судів, складає всього 570 мільйонів гривень, що в 10 разів менше минулорічної.

Станом на лютий 2020 року із цієї суми вже використано 232 мільйона гривень, залишається ще 366 мільйонів, яких разом з нарахуваннями вистачить на 1,5 місяця щоб забезпечити заробітну плату працівникам апаратів.

Крім того, ДСА вимушена використовувати частину централізованого фонду заробітної плати, який закріплений за головним розпорядником бюджетних коштів, для того щоб виплатити суддівську винагороду для суддів, які будуть призначені на посаду вперше. З цього фонду вже використано 312 мільйонів гривень.

(В 2016 році частина фонду оплати праці була централізована на рівні ДСА України і розподілялася в плановому році між розпорядниками бюджетних коштів відповідно до фактичних даних щодо переходу кожного конкретного судді на нові умови оплати праці. Також були централізовані планові видатки на виплату вихідної допомоги суддям у звязку із відставкою).

Зеновій Холоднюк констатував, що без внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» судова система просто не виживе.

Раніше розповідалося, що РСУ та ДСА шукають вихід із проблеми з заробітною платою в апаратах судів

Крім того, на нараді з головами апеляційних судів повідомили, що третина суддівського корпусу або не працює, або відсутня зовсім.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області