Другий етап медреформи: коментар лікарів

09:15, 16 марта 2020
Лікарі скаржаться, що немає чітких роз’яснень, як функціонувати швидкій допомозі за умов, коли на неї звалили всю роботу.
Другий етап медреформи: коментар лікарів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Немає чітких роз’яснень, як функціонувати швидкій допомозі за умов, коли на неї звалили всю роботу. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив лікар Київського обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Гонтар, коментуючи питання стосовно реформи швидкої допомоги та другого етапу медреформи. 

«Реформа швидкої допомоги назріла, вона йде у правильному руслі. Єдиний негатив, що у нас досі немає інформації, як нам діяти в окремих випадках. У нас є Закон України «Про екстрену медичну допомогу», є постанови Кабінету Міністрів України, які все регламентують. Немає чітких роз’яснень, як функціонувати швидкій допомозі за умов, коли на неї звалили всю роботу, оскільки є постанова 1911 КМУ, де розписані всі виклики, на які повинна їхати «швидка», і куди мають передаватися не екстрені. І там написано, що якщо протягом години нікому не передано, то має виїхати «швидка». Водночас національна служба здоров’я буде оплачувати нам виїзд на виклики, розраховані лише на екстрені випадки. Місцева влада вирішує: нащо нам оплачувати роботу лікарів, виїзди «швидкої», якщо це можна покласти на екстрені виклики», – відзначив він.

За словами Володимира Гонтара, чиновники надають лише рекомендації, як діяти, які ні до чого не зобов’язують.

«Загалом реформа потрібна, бо так, як зараз, продовжуватися не може. Поняття швидкої допомоги вже немає, є екстрена і не екстрена допомога... Стара система була вже не життєздатною: «швидка» підпорядковувалася лікарні і використовувалася як господарська служба. Автомобіль міг виїхати на виклик, а потім повезти картоплю. Зараз вивели в окрему службу, бо це служба постійної готовності: ми повинні працювати цілодобово. Вирішили зробити централізовану систему. Про це провели закон, провели нормативні документи. Але не визначили, як це все фінансувати», – зітхає лікар.

Він підкреслив величезний брак кадрів: з 19 інтернів, які були на станції швидкої допомоги, до роботи приступили лише чотири. Із них даний час працює лише один.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що з 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. 

Відомі лікарі проаналізують хід медичної реформи в Україні. 

Окрім того, ми писали, як народні депутати планують продовжити медичну реформу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді