У Раді готують закон про зарплати на період обмежень через коронавірус

08:47, 18 марта 2020
Депутатам пропонують у Податковому кодексі прописати, щоб тимчасово, на період здійснення карантину, звільнити від оподаткування зарплати.
У Раді готують закон про зарплати на період обмежень через коронавірус
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Податковому кодексі України депутатам пропонують прописати, щоб тимчасово, на період здійснення заходів щодо карантину, звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив народний депутат від фракції «Батьківщина», член Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк, аналізуючи схвалення парламентом законопроекту №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». 

Як Ви оцінюєте роботу парламенту у контексті боротьби із коронавірусом?

Нині Україна і світ загалом постали перед черговим випробуванням і перевіркою взаємодії влади, суспільства, лікарів. Коронавірус – це виклик для кожного мешканця планети, і українці тут не виняток. Сьогодні парламент дійсно консолідувався у боротьбі проти поширення коронавірусної інфекції в Україні. Тепер основне завдання – аби свідомість ввімкнулася у кожному з нас. А завдання наше – в законодавчому плані максимально сприяти тому, аби кожен українець почував себе захищеним і вберігся від панічних настроїв.

Як Ви оцінюєте схвалення закону №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», і які б новації Ви виділили?

Закон №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» передбачає: проведення закупівель товарів, робіт і послуг для протистояння коронавірусу за спрощеними процедурами; стовідсоткову передоплату за такі товари, роботи й послуги; звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ на лікарські засоби, медичне обладнання для запобігання виникненню та поширенню коронавірусу; контроль з боку Кабінету Міністрів щодо цін на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари. Документом також передбачається можливість роботи з дому для працівників, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки; надання права власникам змінювати режими роботи органів, установ, підприємств.

Згідно з законом №3219, Кабмін зобов’язаний у тижневий термін встановити доплати у розмірі 200% до зарплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах по ліквідації захворювання серед людей на коронавірус. Також передбачені доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Варто зазначити, що законом прописується адміністративна відповідальність за самовільне залишення місця обсервації особою, яка може бути інфікована хворобою COVID-19, а також підвищення кримінальної відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Найголовніше – ми доручили уряду забезпечити контроль за цінами на ліки та соціально значущі товари. Інший законопроект, який ми нині проголосували, звільняє громадян від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня до 30 квітня і вводить допомогу для тих, хто захворів на коронавірус і знаходиться в самоізоляції. Це хороший крок, оскільки ми не застраховані від того, що відбуватиметься в майбутньому з бізнесом і економікою через суттєві коливання ціни на валюту й зменшенням попиту на послуги.

Закон дозволяє закупівлю без тендеру, як буде подолано потенційні корупційні ризики, якщо вони будуть створені?

Щодо закупівель необхідного медичного обладнання без тендеру, маю надію, що чиновники і ті, хто відповідальний за ці процеси, максимально прозоро проводитимуть фінансові розрахунки. По-перше, впевнений, що ці процеси відбуватимуться під контролем правоохоронних органів. По-друге, усі, хто намагатиметься увірвати собі в кишеню, насамперед нестимуть моральну відповідальність перед кожним, хто стикнеться із коронавірусною інфекцією.

Чи закладені у бюджеті кошти на доплати медикам?

Щодо доплат медичним працівникам, ми в країні вже маємо хороші приклади, коли місцеві ради виділяють з власних бюджетів необхідні кошти, яких потребують люди в білих халатах – вони зараз найбільше потребують підтримки та вдячності. Й основне  мотивації, бо не кожен може погодитися йти на боротьбу з маловідомим вірусом… Оскільки в нашій країні фінансова децентралізація, очевидно, фінансове забезпечення медиків можуть і надалі перекласти на плечі місцевих бюджетів.

Що робити людям, для яких обмежувальні заходи ведуть до відправлення у відпустку за власний рахунок?

Ми вже отримуємо звернення від працівників, які на час карантину вимушені взяти відпустки за власний рахунок. Прикро, що великі державні компанії зараз вдаються до таких непопулярних кроків. Але справа кожного керівника, навіть у найгіршій ситуації, подбати про своїх працівників. Складно в цьому випадку буде вплинути на малий та середній бізнес, а тому державні органи влади мусять виробити алгоритм того, аби ті громадяни, які втратили роботу через карантин, не мали фінансових проблем, які від них напряму не залежать…

Також варто зауважити, що Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів напрацьовує проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту населення на період вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної інфекції». Зокрема, планується на законодавчому рівні затвердити гнучкий режим робочого часу, дистанційну роботу. В Податковому кодексі України маємо намір прописати те, щоб тимчасово, на період здійснення заходів щодо карантину, звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору. Ці ініціативи маємо намір проголосувати на найближчій позачерговій сесії парламенту.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано два нових випадки коронавірусу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді