У профільному комітеті прокоментували ситуацію навколо коронавірусу

12:38, 25 марта 2020
У Комітеті з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування вважають дії влади хаотичними.
У профільному комітеті прокоментували ситуацію навколо коронавірусу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Дубіль, який є одним із авторів антикоронавірусних законів, в коментарі «Судово-юридичній газеті» прокоментував ситуацію навколо боротьби з епідемією.

Як Ви оцінюєте дії влади у боротьбі з коронавірсуом?

Поки що дії влади часто хаотичні. 72 евакуйованих з Китаю українців помістили на 14-денний карантин у Нових Санжарах, а тисячі заробітчан і відпочивальників, які повернулися з-за кордону останніми тижнями, ніхто не перевіряв.

Люди з моєї Чернігівської області мені телефонують і запитують: що коїться, де шукати інформацію, як добратися на роботу, коли транспорту немає, чи безпечно взагалі виходити на вулицю без маски? Немає централізованого інформування, а саме влада має це забезпечити. Немає розуміння, люди налякані, довіра падає.

На жаль, і досі не розроблені чіткі алгоритми тестування хворих, як відправляти і слідкувати, щоб люди перебували на самоізоляції. У Польщі, наприклад, для цього розроблений спеціальний мобільний додаток: не підтвердив, де ти є – випишуть штраф.

Тому зараз, щоб ідентифікувати хворих і зменшити їхні контакти, запровадили попереджувальний карантин, і цей захід я повністю підтримую. За цей час встигнуть також підготувати лікарні до прийому хворих.

Проте затягувати його – означає вбити економіку країни. Наша фракція виступає за те, щоб карантин був. Але правильний – не багатомісячний тотальний на всю країну, а виважений, коли на суворому карантині хворі та контактні особи, групи ризику, для яких захворювання особливо небезпечне – це наші пенсіонери, люди з хронічними захворюваннями. А працюючі – при максимальному рівні захисту та проведенні періодичного тестування на захворювання – мають можливість пересуватися та працювати. Ми повинні захистити людей, не вбивши економіку. І ми вже напрацювали кроки, як це можна зробити, і будемо наполягати, щоб влада дослухалася до нас та вжила всіх необхідних заходів.

Чи працює ефективно антикоронавірусне законодавство?

Нові закони, в розробці яких я безпосередньо брав участь, набрали чинності лише кілька днів тому. Про результати і їхню ефективність ще зарано говорити.

Необхідні підзаконні акти або тільки прийняті (до прикладу, перелік товарів, які використовуються для боротьби з коронавірусом, та які можливо закуповувати без проведення тендерних процедур), або у розробці (наприклад, щодо включення цих товарів у перелік, що підлягає державному ціновому регулюванню).

Наша фракція на час цієї епідемії тимчасово призупинила опозиційну діяльність. Ми готові допомагати. З іншого боку, ми будемо контролювати виконання цих законів: хоча вони приймалися для людей, проте несуть деякі ризики. Тому після проведення перших закупівель ліків і медзасобів відповідно до них ми слідкуватимемо, чи покращилася динаміка їхнього проведення, які ціни, чи оприлюднюють покупці інформацію про результати закупівлі.

Проте, як вже казав, лише цими законопроектами не можна обмежуватись – потрібно рухатись далі, приймати інші надважливі законопроекти за планом, який слід узгодити з усіма фракціями і гілками влади, щоб економіка країни не зупинилась, і нам було чим завтра платити пенсії й зарплати.

Які, на Вашу думку, ще необхідно схвалити закони, і що треба покращити у діях влади, аби ефективно боротися з коронавірусом?

Потрібно об’єднатися. Ми призупинили опозиційну діяльність, розуміючи, яка відповідальність наразі лежить на кожному депутатові. У всіх зараз є вибір: сховатися за суперечками або допомогти зробити так, щоб менше людей захворіло, щоб дати їм можливість працювати в безпечних умовах, щоб економічна криза у нас минула із найменшими втратами.

Нам потрібно виписати цілу стратегію: як ми будемо виявляти та лікувати хворобу, як забезпечимо соціальну підтримку людей, що постраждають від обмежувальних заходів чи через хворобу, як ми захистимо нашу економіку, підприємців, роботодавців та працівників від економічної кризи.

На мою думку, ми зараз як мінімум можемо вирішити наступні питання.

По-перше, раніше виявляти хворих на коронавірусну інфекцію. Але для цього необхідно запровадити альтернативний алгоритм дій та маршрут пацієнта – це має бути рішення влади. Наприклад, успішний досвід інших країн показує, що епідемію можна стримати, поєднуючи карантин із масовим тестуванням. А якщо брати аналіз у пацієнта вдома, під час самоізоляції – йому не буде необхідності їхати до лікарні і він не заразить інших.

По-друге, цілком реально швидко навести лад із забезпеченням засобами індивідуального захисту, дезінфектантами та тест-системами. Знову ж таки, потрібна політична воля і узгоджені дії різних рівнів влади.

По-третє, забезпечити повний карантин і державну підтримку для всіх груп ризику – літніх людей старше 65 років та тих, хто страждає на тяжкі хронічні захворювання.

І потрібно не лише боротися з коронавірусом, а й за економіку. Без цього включиться у Нацбанку друкарський станок і коронавірус нам здасться нічним жахом. Не буде грошей, як я вже говорив, ні на пенсії, ні на соціальну підтримку, ні навіть на боротьбу з самим коронавірусом. Тому зараз ми пропонуємо всім депутатам долучитися до нашого плану дій і розробити комплекс законодавчих заходів для економічної підтримки та стимулювання людей, підприємців, роботодавців та працівників, самої економіки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки