Чи треба платити оренду за квартиру: коментар нардепа

11:30, 3 апреля 2020
Верховна Рада схвалила закон, який викликає багато запитань.
Чи треба платити оренду за квартиру: коментар нардепа
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на позачерговому засіданні схвалила законопроект №3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)». До прикінцевих положень Цивільного кодексу внесли пункт 14, який змінює порядок виплат орендної плати на період карантину.

Зокрема у змінах вказано, що з моменту установлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року №211 (з наступними змінами і доповненнями), і до його завершення в установленому законом порядку наймач звільняється від плати за користування майном.

Відповідями на спірні запитання в коментарі «Судово-юридичній газеті» поділився депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Чи дійсно згідно законопроекту на час карантину особи можуть не платити орендну плату незалежно від форми власності?

Застосування норми про звільнення від плати за користування майном не поставлено в залежність від форми власності.

Якої категорії осіб стосується дозвіл не платити оренду?

Від плати за користування майном згідно частини шостої статті 762 Цивільного кодексу України будуть звільнені всі орендарі, які не можуть використовувати орендоване майно через карантин. Важливо зауважити, що законодавець ввів не додаткову підставу для звільнення від плати за користування майном, а вказав, що впроваджені обмежувальні заходи на час карантину можуть свідчити про неможливість користування майном і, як наслідок, звільнення від сплати орендних платежів на підставі існуючих норм цивільного законодавства.

Яке покарання передбачено орендодавцям, якщо вони будуть змушувати платити орендну плату?

Законопроектом № 3275 від 29 березня 2020 року не встановлювалося додаткової відповідальності за примус до сплати орендної плати. Це господарські відносини, які в разі спору між орендодавцем та орендарем повинні вирішуватися судом на підставі норм цивільного та господарського законодавства.

Яка система захисту орендарів передбачається?

Вказівка законодавця на поширення частини шостої статті 762 Цивільного кодексу України до обмежувальних заходів, викликаних карантином, якраз і є тим додатковим заходом захисту, яким наділено орендарів. 

Чи передбачена система відшкодувань для орендодавців?

На жаль, якусь систему відшкодувань тут важко запровадити. Є розрахунок на те, що звільнення від плати за користування майном дозволить залишитися орендарям на плаву. Це дасть можливість орендодавцям в майбутньому повернути свої кошти, коли економіка відновиться після удару, викликаного пандемією.

Важливо наголосити, що це господарські відносини, і такому додатковому втручанню держави ніхто не радий. Але цей важкий крок ми вимушені були зробити як виключний захід.

Якщо хтось зможе запропонувати краще рішення цієї та низки інших проблем, ми радо його  розглянемо.

Чи не спричинить даний законопроект економічного удару по галузі?

Удару по всій економіці завдає не законопроект, а стрімке поширення коронавірусу COVID-19. Тому доводиться приймати такі складні рішення. Варто зауважити, що над законопроектом працювала антикризову група депутатів з усіх фракцій та груп, які постійно консультувалися з бізнесом. Запропоновані в законопроекті норми – це максимально компромісне рішення, якого вдалося досягнути спільними зусиллями. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська